PROLJETNA DESTINACIJA

Zašto je Pariz najbolje posjetiti u travnju?

10.04.2011 u 14:34

Bionic
Reading

S kestenima u cvatu i blagdanskim stolovima pod stablima, čini se da su Pariz i travanj stvoreni jedno za drugo. To je početak ljetne sezone objeda na svježem zraku i prvih koncerata na otvorenome

Grad Svjetlosti, prema mišljenju autora knjige 'Putovanja, na pravome mjestu u pravo vrijeme', u izdanju Mozaik knjige, idealan je za sve one sklone luksuzu i romantici, a najljepše doba za odlazak u francusku prijestolnicu je upravo travanj.

Pravi će romantičari biti zadovoljni i običnom šetnjom na proljetnom suncu

Parovi u potrazi za romansom imaju mnogo toga za vidjeti u Parizu, od panorame s vrha Eiffelova tornja do večernjih krstarenja Seinom. Ali pravi će romantičari biti zadovoljni i običnom šetnjom na proljetnom suncu po cvijećem posutim ulicama Lijeve obale, drevnom četvrti Marais ili ulicama Ile Saint-Louisa. Pronaći će kutak na Jardin de Luxembourgu ili kanalu St. Martinu, gdje će biti neometani, ili će si izjaviti ljubav poljupcem na sredini Pont Neufa.

Cafe au lait može se polako ispijati u uličnim kafićima, a intimni obroci podijeliti u bistroima osvijetljenim svijećama. Knjigoljupci će posjetiti Shakespeare & Company, slavnu knjižaru Hemingwaya i Joycea na Lijevoj obali, a umjetnici će pogledati što ima u Beaubourgu. Oni koje zanimaju okupljanja pariških boema gurat će se u gužvi na Montmartreu da bi vidjeli Moulin Rouge ili možda kabaretsku predstavu.

Večernja zabava je na svakom uglu, a diljem grada ima i odličnog jazza uživo, savršenog za još jednu čarobnu noć u najromantičnijem gradu na svijetu.

Kako provesti pet dana u Gradu Svjetlosti


1. dan 

Odlično mjesto za početak obilaska je srce grada, Ile de la Cite, gdje se možete popeti na vrh Notre-Damea i prvi put vidjeti cijeli Pariz prije nego što pođete na plovidbu od gata ispod Pont Neufa. Nakon toga lutajte Ile Saint-Louisom i posjetite Bertillon radi najboljeg sladoleda u Parizu. Ili izađite iz grada i pođite do groblja Pere-Lachaisea.

2. dan
Na Lijevoj obali posjetite Musee National du Moyen Age i pogledajte čarobni renesansni ciklus tapiserija Dama s jednorogom, a zatim se opustite u poznatim kavanama Lijeve obale i posjetite knjižaru Shakespeare&Company. Slijedi piknik pod drvećem u Jardin du Luxembourgu, a zatim proučite francusku umjetnost 19. stoljeća u Musee d'Orsayju.


3. dan
Pođite na izlet u Marais, jednu od najintimnijih pariških četvrti. Posjetite stan Victora Hugoa na legendarnom Place des Vosgesu.

4. dan
Krenite rano da biste najbolje iskoristili vrijeme u Louvreu. Poslije se prošećite parkom Tuileries diveći se Maillolovim golim brončanim skulpturama prije nego što krenete prema Rue de Rivoliju s nekima od najboljih trgovina u gradu. Dok sunce zalazi, prošećite se prekrasnim mostom Aleksandra II.

5. dan
Lutajte Montmartreom, a zatim posjetite prelijepu baziliku Sacre-Coeur. Kasnije se odvezite metroom do Rodinova muzeja. Dok sunce zalazi, liftom dođite do vrha Eiffelova tornja za nezaboravan posljednji pogled na grad.

Što činiti, a što ne

Kupite Parsiscope, odličan tjedni gradski časopis, i saznat ćete sve što se zbiva u gradu.

Ne zaboravite da su muzeji često zatvoreni ponedjeljkom i, katkad, utorkom.

Zapamtite da je Beaubourg (Centra Pompidou) otvoren do 22 sata.