KORISNI SAVJETI

Zašto biste češće trebali jesti bob

26.04.2012 u 08:52

Bionic
Reading

Fava grah, poznatiji kao bob je kralj među svim ostalim vrstama graha, a njegov okus je znatno slađi i bogatiji. Premda popularnost boba u posljednje vrijeme raste, jedan od razloga zašto nije postao redovita namirnica u brojnim kuhinjama je zato što se poprilično teško guli, stoga vam donosimo kratke i korisne naputke

Premda mu je okus sladak i bogat, bob još uvijek nije postao redovita proljetna namirnica u bojnim kuhinjama, a razlog tome je što njegovo guljenje popriličan posao. Kako bi bob ipak uvrstili u što veći broj domaćih recepata, donosimo vam kratke upute kako jednostavno oguliti bob.

Bob, kada se nalazi i mahuni izgleda kao poveći slatki grašak, a treba izbjegavati one koji su ispupčeni jer su ti plodovi stariji i imaju gorkasti okus. Osim toga, bob treba oguliti dva puta, što znači da ćete za pripremanje obroka trebati kupiti količinski puno više boba nego što ste planirali. Naime, otprilike 450 grama neoguljenog boba, nakon guljenja dostajat će tek jednu trećinu šalice, piše Huffington post.

Bob se na Mediteranu tradicionalno koristi u prehrani i pripremanju jela, a krasi ga odličan nutritivni sastav i jedinstven okus. Biljka boba visine je između pola metra, pa do 1,7 metara te ima dugačke zelene listove i bijele cvjetove. Bob na 100 g sadrži iznosi 88 kcal/370 kJ, što je nešto više od prosjeka kad je povrće u pitanju, od toga sadrži 17,6 posto ugljikohidrata,  posto proteina i 0,7 posto masti. A bob u sebi ima brojne hranjive sastojke koji blagotvorno djeluju na organizam. Bob se odlično kombinira u raznim salatama, ali i s tjesteninom i njokima, a najbolje paše uz šparoge i rukolu.

Naime, dnevna porcija boba zadovoljava dnevne potrebe organizma za vlaknima, a tijelo opskrbljuje željezom, magnezijem, manganom, fosforom i tijaminom. Kad je bob u pitanju, nema straha od kolesterola ni od zasićenih masnih kiselina jer sadrži doista zanemarive vrijednosti, a u kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina.

Bob se može kupiti svjež, sušeni, smrznuti ili konzervirani. Nakon kupovine ili berbe svježi bob ne treba dugo čuvati već ga se treba pripremiti i pojesti što prije jer je bolji što je svježiji. Mahune boba trebaju imati svježu jarkozelenu boju, biti hrskave i lako pucati kad ih se prepolovi. Nipošto ne smiju biti uvele ili mlohave, a svakako treba izbjegavati boj čije mahune imaju crne mrlje te znakove sušenja i plijesni.

No, kako bob jednostavno oguliti?

Prvo grah uklonite iz mahune, tako što ćete prst vući po šavu mahune koja će se otvoriti i omogućiti da izvadite grah, baš kao što biste učinili i s graškom. U jednoj mahuni obično se nalazi četiri do pet plodova.

Uočit ćete kako bob ima debeli bijeli sloj, kojega isto tako valja oguliti. Premda neki čak tvrde kako taj sloj nije potrebno guliti te da se bob može skuhati i s njime, dok drugi smatraju kako guljenje tog bijelog sloja daje bobu poseban i bolji okus. Kako god, uobičajeno je debeli bijeli sloj oguliti.

Za guljenje debelog, bijelog sloja postoje dvije metode. Prvi način je da nožem napravite mali rez po rubu boba kako biste plod izvukli iz ovojnice. Druga i nešto popularnija metoda je da bob savite u kipuću i posoljenu vodu na tridesetak sekundi. Nakon pola minute izvadite bob iz vode i polijte ga ledenom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Ova metoda omekšava bijelu ovojnicu i omogućava da je lakše i jednostavno uklonite prstima.