BAŠ JE FIN

Zar ovo nije sjajan čokoladni kolač s voćem?

03.04.2014 u 13:05

Bionic
Reading

U ovom se kolaču umjesto brašna koriste mljeveni lješnjaci, a aromu mu daje liker od badema

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:
tamna čokolada za kuhanje: 200 g
jaje: 7
maslac: 160 g
šećer: 175 g
sol: prstohvat
mljeveni lješnjaci: 400 g
prašak za pecivo: 2 žličice
amareto, liker od badema: 4 žlice
voda: 1 dl
liker od badema: 3 -4 žlice
punomasno vrhnje 24% m.m.: 750 g
vanilin šećer: 3 vrećice
mango: 3 kom, oko 800 g

Priprema

Jedan duboki lim za pečenje (oko 36 puta 30 cm) namazati uljem i posuti brašnom. Pećnicu zagrijati na 200°C.

Za tijesto: čokoladu fino naribati. Maslac, šećer i prstohvat soli kremasto izraditi. Žumanjke dodati i izmiješati. Lješnjake i prašak za pecivo izmiješati te zajedno s čokoladom i likerom dodati masi od žumanjaka i kratko promiješati. Bjelanjke čvrsto izraditi i postepeno dodavati tijestu (lagano metlicom za snijeg umiješati). Tijesto istresti u lim, izravnati, posuti s pet dag lješnjaka u listićima i staviti peći oko 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Pečeni biskvit ostaviti 15 minuta u ugašenoj, otvorenoj pećnici. Zatim izvaditi na rešetku i ostaviti da se potpuno ohladi.

Za preljev: 1 dl vode i liker izmiješati i kolač preliti.

Za kremu: punomasno vrhnje (24% m.m.) ili mileram (25%) m.m. kratko mikserom izraditi, dodati vanilin šećer te biskvit namazati. Mango oguliti, odvojiti od koštice, narezati na male kockice i poslagati po kremi. Kolač ostaviti preko noći u hladnjaku.