'RUSKA KAPA'

Zar ovo nije predobra čokoladna torta?

23.09.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Čokoladna torta s kremom od vanilije savršen je izbor za nedjeljnu trpezu

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com, ali i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:
6 jaja
sol (na vrh noža)
6 žlica šećera
8 žlica brašna
3 žlice kakao praha
2 žličice praška za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja

Preljev:
8 žlica sirupa od čokolade ili čokoladnog mlijeka

Krema:

2 vrećice pudinga s okusom vrhnja ili vanilije
8 dl mlijeka
15 dag šećera
15 dag bijele čokolade za kuhanje
20 - 25 dag maslaca

Glazura:
10 dag tamne čokolade za kuhanje
malo ulja

kokos za ukrašavanje

286755,282904,282737,285710

Priprema

Pećnicu zagrijati na 180°C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.

Tijesto
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju polako dodati dvije žlice šećera neprestano miješajući. Žumanjke zajedno s četiri žlice šećera kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati.

U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati (bez grudica). Na kraju snijeg od bjelanjaka dodati masi od žumanjaka i pažljivo metlicom za snijeg izmiješati. Nikako ne mikserom!

Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30-35 minuta u zagrijanoj pećnici. Nakon 20 minuta tijesto prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i staviti na rešetku da se hladi. Biskvit nožem odvojiti od kalupa, obruč kalupa odvojiti i biskvit prevrnuti na jedan komad papira za pečenje. Zatim oprezno odvojiti papir i ostaviti dva-tri sata da miruje. Biskvit jednom prerezati.

Jedan biskvit staviti na tanjur za torte i preliti s četiri žlice sirupa od čokolade ili čokoladnim mlijekom. Zatim premazati s dvije trećine kreme, pokriti drugim biskvitom, koji također prelijemo sirupom od čokolade ili čokoladnim mlijekom. Preostalom kremom namažemo rub torte, rub ukrasimo kokosom, a tortu prelijemo glazurom.

Krema: dvije vrećice pudinga s okusom vrhnja ili vanilije izmiješati sa šećerom i 1,5 dl mlijeka; ostatak mlijeka zakuhati, skloniti s štednjaka, umiješati puding, zatim vratiti na štednjak i kuhati, neprestano miješajući oko dvije-tri minute. Puding skloniti sa štednjaka, ostaviti da se hladi, češće miješajući da se na površini ne stvori korica.

Petnaest dekagrama bijele čokolade sitno narezati, na pari omekšati i ostaviti da se ohladi. Maslac kremasto izmiješati. Ohlađeni puding i čokoladu naizmjence dodavati maslacu, neprestano miješajući.

Glazura
Čokoladu sitno narezati i zajedno s uljem na laganoj vatri ili na pari otopiti.

Savjet
Ako želite da krema bude lagana i prozračna, izradite dva dl slatkog vrhnja (za šlag) i umiješajte na kraju u kremu, metlicom za snijeg.