UGODNA I TOPLA

Zaboravite na skupi kašmir, ova je vuna luksuznija i jeftinija

14.02.2016 u 09:11

Bionic
Reading

U svijetu mode pojavila se nova vuna koja je s polica dućana uspjela skinuti sveprisutni kašmir. Jednako luksuzna, a znatno jeftinija, alpakina vuna posljednjih sezona bilježi ogromnu popularnost, a liste čekanja za njenu nabavu dovoljno govore za sebe

Od svih 'modnih životinja' na nedavno održanom Tjednu mode u New Yorku alpaka se pokazala najomiljenijom vrstom.

Sveprisutnost kašmira, vune dobivene od azijskih kašmirskih koza, više nije održiva. Inače skup kašmir - nakon što je napravio odmak od statusa luksuznog komada 90-ih godina - pojeftinio je, a paralelno mu je pala kvaliteta. Produkcija jesensko-zimskih kolekcija dovoljno govori o zaluđenosti modne industrije novim it materijalom – vunom od alpake

Modne kuće kao što su Versace i Louis Vuitton već su predstavile svoje kreacije od alpake na pariškim i milanskim modnim pistama. Iako su brojke o prodaji alpake još nepoznanica, neki dizajneri otkrivaju da se zbog narudžbi ova vuna nalazi na listi čekanja, a Europa i Azija mahnito kupuju zalihe iz Perua.

Poput kašmira, alpaka je prirodno vlakno koje izgledom i osjetom djeluje luksuzno i može biti jednako, ako ne i više izdržljivo. Iako je znatno jeftinija od kašmira, u zemlji drevnih Inka vuna od alpake ima veću vrijednost od zlata i srebra, što nimalo ne čudi ako ste ikad na koži osjetili čari ovog materijala. 

Alpaka stiže u rasponu od dvadeset prirodnih boja, od izrazito crne do toplih nijansi smeđe i bijelih, snježnijih tonova, a sam materijal izrazito je mekan i topao. Alpakina vuna, za koju su krivac istoimene pitome južnoameričke životinje koje izgledom podsjećaju na ljame ili deve, uspjela je izgurati kašmir iz modne industrije.

Devedesetih godina, kada je kašmir bilježio ogromnu popularnost i kada je potreba za njim doživjela svoj vrhunac, dobavljači su povećavali proizvodnju, što je naposljetku dovelo do ekološke katastrofe i gladnih koza koje su pretvorile travnjake u sušne pustinje. Osim što je proizvodnja kašmira postala neodrživa, pojavili su se problemi i sa samom kvalitetom vune.

S druge strane, proizvodnja alpakine vune, koja izgledom i osjetom djeluje jednako luksuzno kao i kašmir, ima mnogo manji utjecaj na okoliš jer se od alpake mnogo učinkovitije dobiva vuna nego od kašmirskih koza.

Kao još jedna prednost alpake nad kašmirom ističe se lakoća nošenja koju osigurava šuplja jezgra vlakana, zbog čega će vam podariti toplinu bez nuspojava u obliku znojenja. Osim toga, alpakina vuna znatno je izdržljiviji materijal kada govorimo o održavanju i nošenju, što znači da odjevne komade od alpake ne morate kupovati svake sezone.