NEUGODNE REFLEKSIJE

Za osobe s naočalama ovo nije lijepa vijest, ali postoji rješenje

Bionic
Reading

Kretanje u prostorima s prigušenim svjetlom ili u potpunom mraku je prilično nezgodna stvar, ali nezgodno zna biti i ako nosimo naočale a okruženi smo s previše svjetla. Krivac je refleksija koja nas čak i u mirovanju za radnim stolom može natjerati na skidanje naočala, ili u gorem slučaju na nepravilno držanje glave ili tijela

U suvremenom životnom okruženju sve je više različitih izvora svjetla. Svjetlom smo okruženi i danju i noću svejedno gdje se nalazili, u zatvorenom prostoru ili na otvorenom.

Nosimo ga u svojim džepovima s ekranima pametnih telefona, a dopire sa svih strana i od svjetlećih reklama. U Europskoj uniji radi se na smanjenju svjetlosnog zagađenja, ali predviđanja su da nam budućnost donosi gomilu novih tehnologija koje će unijeti još više svjetlosti u naše živote.

Najava svjetlije budućnosti možda zvuči primamljivo, ali ako svijet oko sebe promatrate kroz naočale, taj novi svijet pun svjetlosti vjerojatno nije razlog za veselje.

Naime, svijet pun svjetlosti je i svijet pun refleksija, pojave koja osobama s naočalama može prilično zagorčavati život.

Refleksija se pojavljuje kada zrake svjetla padnu na glatke, sjajne površine i odbiju se od nje, a površina naočalne leće glatka je i sjajna površina.

Refleksiji smo izloženiji u okruženjima s više svjetlosti, jer svjetlo koje nam dolazi sa svih strana pogodit će ne samo prednju, nego i zadnju površinu leća u naočalama koje nosimo, a upravo ovo reflektirano svjetlo osobama s naočalama zadaje najveće probleme.

Refleksija svjetla odražava se na naš svakodnevni život više nego što mislimo, jer utječe na način našeg ponašanja kako na svjesnoj, tako i na nesvjesnoj razini. Zbog refleksije svjetla na lećama nosioci naočala često i nesvjesno mijenjaju položaj glave ili tijela, pa čak i skidaju naočale.

Proizvođači naočalnih leća imaju odgovor za ovu pojavu u obliku antirefleksnih slojeva, ali problem je što su oni dizajnirani za standardne svjetlosne uvjete koji u obzir uzimaju samo ono svjetlo koje dolazi s prednje strane i to pod prilično uskim kutom.

Tvrtka Essilor je razvila novi antirefleksni sloj Crizal Sapphire, dizajniran tako da smanji refleksiju bez obzira na kut upada svjetla, i to s obje površine leće, prednje i stražnje.

Sprječavanjem refleksije na obje površine leće, bez obzira na kut upada svjetla, vid je oslobođen invazivnog svjetla, poboljšan je prijenos informacija koje dobivamo putem vida, smanjeno je dupliciranje slika i smanjena neugodna refleksija. Pored toga, Crizal Sapphire doradom povećana je prozirnost leće što omogućava bolju vidljivost oka iz svih kuteva.

Upoređujući ih s prethodnim Crizal Forte UV lećama, nosioci naočala ocijenili su Crizal Sapphire UV 70 posto efikasnijim u smanjivanju refleksije svjetl s prednje površine leće te 50 efikasnijim u smanjivanju refleksije svjetla sa stražnje površine leće.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal