KAO DA SU OD NAS UČILI

Za kraljevsko vjenčanje 11 neradnih dana

24.11.2010 u 13:02

Bionic
Reading

Kraljevsko vjenčanje 29. travnja 2011. za Britance će biti svečanost koja će trajati punih 11 dana, a upućeni im preporučuju da na vrijeme uzmu samo tri dana godišnjeg i sve lijepo spoje

Ujedinjeno Kraljevstvo imat će pravi kolektivni dopust zaslugom princa Williama i Kate Middleton, spajanjem vikenda i samo nekoliko radnih dana između njih.
Na taj način princ William želi evocirati uspomene na svoju majku vjenčanjem za, praktički, cijelu naciju.

Bit će to svojevrsni drugi blagdani mnogima od njih, jer slijede netom iza uskršnjeg vikenda.

Samo tri 'prava' radna dana između dva produljena vikenda mnogi će iskoristiti za pauzu od čak 11 slobodnih dana, uz uvjet da se sjete na vrijeme zatražiti godišnji.

Na svom jedinstvenom 'narodnom kraljevskom vjenčanju', William namjerava velebnu crkvu Westminster Abbey, što ju je sa svojom Kate odabrao za vjenčanje, dupkom napuniti djecom i beskućnicima koji će svjedočiti ceremoniji. Velika fešta uključivat će ulične partije i koncert najvećih britanskih pop-zvijezda.

Kad je prije 13 godina u spomenutoj crkvi održan posljednji ispraćaj princeze Diane, komemoraciji su prisustvovale stotine humanitarnih radnika.

Dvorjani su ispričali britanskim medijima da njen stariji sin želi 'more sličnih lica među svjedocima kada bude kročio prema oltaru sa svojom mladenkom'.

Nakon višednevnih špekulacija koje su popratile objavu o službenim zarukama para prošlog utorka, proizašlo je da će mladenkini roditelji Michael i Carole (pučani neusporedivo slabije platežne moći), na vlastito inzistiranje, simboličnom cifrom ipak sudjelovati u plaćanju vjenčanja koje će koštati 12 milijuna funti. Ostalo će, podrazumijeva se, izdvojiti kraljica i princ Charles.

Nadalje, princ William je vodio i izborio žestoku bitku sa starijima koji su predlagali kasniji datum, 'zbog boljeg vremena'. I na kraju, za glavnu je ceremoniju odabrao upravo Westminster Abbey zbog poveznice s njegovom pokojnom majkom, obrazlažući to 'subjektivnim osjećajima'.

Jučer potvrđen datum i mjesto vjenčanja stavili su na znanje da će se ceremonija održati u spomenutoj crkvi, kapaciteta oko dvije tisuće ljudi. Iako će biti pozvana sva najvažnija lica iz vrha države, ona neće biti na vrhu liste mladog para, 'jer William s mnogo više nehinjenog entuzijazma očekuje svoje manje poznate prijatelje'.

'Bit će izvjesnih ljudi koji će biti presretni što su ondje, ali njima doista nije važno gdje će ih se smjestiti', kazao je jedan od neimenovanih izvora.

Između ostalih, pozivnicu će dobiti tinejdžeri iz humanitarne kuće za beskućnike Centrepoint. Princ je s nekima od njih, dajući im podršku na taj način, prošle godine prespavao noć na ulicama Londona.

Iz kraljevske palače jučer je priopćeno da William želi pravo 'narodno veselje'. Ulične zabave diljem Londona na taj 'veliki dan' i spektakularni preleti aviona na nebu iznad prijestolnice očekuju se 'kao klasični primjer toga kako to Britanci rade'.

Šefovi britanskog udruženja turističkih agencija, koje objedinjuje više od pet tisuća članica, već trljaju ruke, u očekivanju 'neviđenog bukinga u svojoj povijesti'.