SAVRŠENA KOMBINACIJA

Vrijeme je za sočne šnite s marelicom i čokoladom

13.01.2014 u 14:27

Bionic
Reading

Sočne kocke s čokoladom i marelicom savršen su spoj

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

15 dag čokolade za kuhanje (70% kakaa)
12 dag maslaca (sobne temperature)
7,5dag šećera
5 jaja
7,5 dag brašna
1 ½ žličica praška za pecivo

Preljev:
6 – 8 žlica soka od marelica iz kompota

Krema I:

60 dag marelica svježih ili smrznutih ili iz kompota
6 listova želatine
15 dag šećera za želiranje (3 : 1)
sok od ½ limuna

Krema II:
150 ml slatkog vrhnja za šlag
4,5 dag maslaca
22,5 dag čokolade za kuhanje (70% kakaa)

10 - 12 dag šećera
75 ml vode


Priprema

Pećnicu zagrijati na 160°C. Dno kalupa za tortu (26 cm) ili lim za pečenje (30 x 23 cm) obložiti papirom a rubove namazati maslacem, da bi se biskvit mogao penjati.

Za tijesto:
brašno i prašak za pecivo izmiješati te prosijati. Čokoladu narezati i zajedno s maslacem i šećerom na pari otopiti miješajući dok se šećer ne rastopi. Skloniti s pare i ostaviti da se na pola ohladi. Jaja jedno po jedno stavljati u smjesu neprestano miješajući.

Na kraju dodati mješavinu brašna i metlicom za snijeg dobro izmiješati. Izliti u kalup, izravnati i peći oko 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Vruć kolač preliti sa sokom od marelica i ostaviti da se potpuno ohladi.

Za kremu I: svježe marelice oprati, izvaditi koštice i narezati ili smrznute otopiti ili marelice iz kompota ostaviti da se ocijede. Narezane marelice staviti u mikser i usitniti. Zatim protisnuti kroz fino cjedilo. Trebate strpljenja za protiskivanje, ali se isplati!

Listove želatine omekšati u hladnoj vodi. Pire staviti u lonac zajedno sa sokom od limuna i šećerom za želiranje te pustiti da kuha oko četiri minute miješajući. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđene listove želatine i izmiješati. Želeom od marelica preliti hladan kolač i ostaviti u hladnjaku najmanje dva sata da se hladi.

Za kremu II:
slatko vrhnje zakuhati, dodavati postupno narezanu čokoladu i narezani maslac te miješati dok se ne rastope. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se malo ohladi.

Vodu i šećer zakuhati i lijevati lagano u mješavinu od čokolade miješajući. Ostaviti da se kratko ohladi te preliti ohlađeni žele od marelica i vratiti u hladnjak.

Kolač rezati uz pomoć čvrstog konca i noža koji trebamo uranjati u vrelu vodu.

Ukrasiti po vlastitu izboru.