SLATKO ZADOVOLJSTVO

Vrijeme je za slasnu njemačku pita s višnjama

15.11.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Kako izgleda njemačka pita s višnjama i pudingom, otkriva nam Ljiljana Nieder

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku.

Potrebni sastojci:

10 dag sjeckanih badema

Puding:
6 dl mlijeka
10 dag šećera
1,5 dl mlijeka
2 vrećice pudinga sa okusom vanilije

Drugo tijesto – mrvice:
37,5 dag maslaca
50 dag brašna
10 dag sjeckanih poprženih badema
20 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
prstohvat soli
2 žlice brašna

Tijesto:
25 dag maslaca
20 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
naribana korica od 1 limuna
prstohvat soli
4 jaja
25 dag brašna
7,5 dag škrobnog brašna (Gustina)
3 ravne žličice praška za pecivo
45 dag pekmeza od višanja
1 kompot od višanja

Krema:
25 dag kiselog vrhnja 24% m.m.
3 jaja
skuhani puding od vanilije

Priprema:

Višnje istresti u cjedilo i ostaviti da se ocijede. Nasjeckane bademe na laganoj vatri, bez masnoće zlatnožuto popržiti i ostaviti da se ohlade.

Puding
Dvije vrećice pudinga izmiješati sa šećerom. Dodati mlijeko i još jednom, bez grudica izmiješati. Šest dl mlijeka zakuhati, skloniti sa štednjaka, umiješati puding, temperaturu smanjiti i puding kuhati, neprestano miješajući dok se ne zgusne (oko dvije do tri minute). Skloniti sa štednjaka i odmah prekriti folijom za očuvanje svježine i ostaviti da se potpuno ohladi. Na ovaj način, prekrivajući folijom se neće stvoriti korica na pudingu!

Drugo tijesto – mrvice
Maslac na laganoj vatri rastopiti i ohladiti. Brašno, popržene bademe, šećer, vanilin šećer i sol izmiješati. Dodati hladni maslac i mikserom izmiješati. Na kraju dodati dvije žlice brašna i vilicom kratko izmiješati, odnosno protresti da se dobiju mrvice. Pećnicu zagrijati na 200°C. Lim za pečenje (32 x 39 cm, visine oko četiri cm) namazati maslacem i posuti brašnom.

Tijesto: maslac, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i sol kremasto izraditi. Jaja jedno po jedno dodavati, neprestano miješajući. Brašno, škrobno brašno (Gustin) i prašak za pecivo izmiješati i postupno dodavati mješavini maslaca, šećera i jaja neprestano miješajući. Tijesto istresti na lim za pečenje i izravnati. Premazati prethodno izmiješanim pekmezom ili marmeladom od višanja te raspodijeliti ocijeđene višnje po pekmezu. Zatim na višnje raspodijeliti kremu, izravnati i po kremi (prstima) raspodijeliti tijesto II – mrvice. Staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 40 do 45 minuta.

Krema: vrhnje i jaja mikserom dobro izmiješati. Mješavini vrhnja i jaja dodavati skuhani, hladni puding (žlicu po žlicu), neprestano miješajući. Kremu istresti na višnje i izravnati. Po kremi prstima raspodijeliti tijesto II – mrvice.

Pečeni kolač ostaviti da se potpuno ohladi. Hladan kolač narezati i posuti šećerom u prahu.