KRIVA PRAVILA

Vrijeme je da u ove mitove o zdravlju prestanete vjerovati

06.07.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Mislite da vam je zbog godina dovoljno svega šest sati sna? Pijete nekoliko vrsta multivitamina i mislite da time činite uslugu svome tijelu ili pak nadu polažete u vitamin C – vrijeme je da u te mitove prestanete vjerovati

Čini se da s povećanjem informacija o ljudskom tijelu i zdravlju, usporedno rastu i zdravstveni mitovi u koje sasvim neopravdano vjeruje veliki broj ljudi. Evo u koje mitove ne biste trebali više vjerovati.

Mit: Tinejdžeri trebaju ogromne količine sna, no čim navršimo dvadesetu, sasvim nam je dovoljno šest sati sna.

Istina: Ne postoji čarobni prekidač koji se uključuje onoga trenutka kada navršite 19 godina i 364 dana. Način i navike spavanja, kao i po pitanju svega drugoga, mijenjaju se postupno. Ako uočite da ne spavate tako čvrsto i dugo kao u srednjoj školi, ne valja odmah pretpostavljati da je to zato što starite te da je to savršeno normalno. Uobičajeno se smatra da promjene u spavanju odgovaraju promjenama u općenitom zdravstvenom stanju – samo zato što imate 30 godina ne znači da biste trebali bolje spavati od nekoga s 40 godina niti biste trebali lošije spavati od nekoga s 15 godina. Znanstvenici iz klinike Mayo smatraju da količina sna varira od osobe do osobe, a normalno je da je odrasloj osobi potrebno sedam do osam sati sna, a nekim pojedincima je potrebno i do devet sati sna.

Mit: Vaginalni mirisi ukazuju na to da nešto nije u redu.

Istina: većina vaginalnih mirisa je sasvim normalna pojava, a ti mirisi se mijenjaju s obzirom na razdoblje menstrualnog ciklusa. Stoga, ideja da čista i 'normalna' vagina nema nikakvog mirisa, nije razumna. Često pranje i ispiranje se u ovome slučaju može činiti kao dobra opcija, no osim što je potencijalno opasno, to neće dati nikakve dugoročne promjene. Normalni mirisi obično potječu iz vaginalne flore, odnosno bakterijske populacije koja se miješa sa znojem, promjena u hormonima koje mogu biti prouzročene kontracepcijskim pilulama, pa čak i seksom. Ponekad izrazito snažan miris može biti znak bakterijske vaginoze ili vaginitisa, ali mnoge druge infekcije ne uzrokuju neugodan miris, pa miris često ne mora biti indikacija neke bolesti. Ako ipak sumnjate da nešto nije u redu, najsigurnije je provjeriti kod ginekologa.

Mit: Nužno je svakodnevno popiti mali milijun multivitamina.

Istina: Broj prodanih multivitamina raste, kao i broj njihovih potrošača. Međutim, nova istraživanja pokazuju da većina tih dodataka prehrani ne sprječava kronične bolesti te da njihova upotreba nije opravdana, a neki stručnjaci navode da bi ih čak trebalo izbjegavati. Doktor Eliseo Guallar, jedna o od autora studije, navodi pak da je najbolji izbor zdrava i uravnotežena prehrana, dok su vitamini dokazivo korisni u nekim specifičnim slučajevima, poput trudnoće. Osim toga, ni jedna studija ne dokazuje da uzimanje vitamina uvjerljivo sprečava rak ili neke kronične bolesti, a njihov učinak u nekim situacijama može biti čak i štetan jer jedan dodatak prehrani može sadržavati mnogo puta veću količinu vitamina od one koja se nalazi u normalnoj prehrani.

Mit: Bit dentalne higijene je čišćenje zubi.

Istina: Naravno, čisti zubi su vrlo važan segment, no to je samo vrh ledenog brijega kada je u pitanju održavanje oralnog zdravlja koje može spriječiti brojne druge zdravstvene probleme. Za vrijeme pranja zubi ne uklanjaju se samo ostatci hrane, već se i stimuliranju desni koji se masiranjem četkicom održavaju zdravima. Istraživanja pokazuju vezu između upaljenih, nezdravih desni i bolesti srca. Premda su ta istraživanja još uvijek na samom početku, važno je imati na umu da je zdravlje desnih krucijalno po pitanju cjelokupnog oralnog zdravlja.

Mit: Vitamin C može gotovo sve izliječiti.

Istina: Daleko od istine – sveobuhvatna studija provedena prije nekoliko godina nad 11 tisuća ljudi pokazala je da su osobe koje uzimaju vitamin C jednako otporne, odnosno neotporne, na prehladu kao i osobe koje ga ne uzimaju. Međutim, ista studija pokazala je da prehlada kod osoba koje uzimaju vitamin C ipak nešto kraće traje.

Mit: Postoji čitav niz načina detoksikacije tijela, od kristala do raznih sokova, a detoksikacije je jednostavno nužna.

Istina: Posljednjih nekoliko godina detoksikacija je postala pravi hit, a mnogi troše tone novca na brojne moderne metode detoksikacija. Međutim, činjenica je da je to sve nepotrebno jer ljudsko tijelo već dolazi s ugrađenim sustavom za detoksikaciju, a to je vaša jetra. Jetra naime, radi zajedno s bubrezima, debelim crijevom pa čak i kožom, pomoću kojih se toksini izlučuju iz tijela. Kako bi vaše tijelo pravilno vršilo prirodnu detoksikaciju, sve što trebate učiniti jest piti dovoljno vode i jesti namirnice bogate kalcijem, folnom kiselinom, vitaminom B3, B6, B12, A, C i E, a tijelo će proces detoksikacije odraditi samo.