TONČICA ČELJUSKA:

'Volim se dotjerati, ali izgled nije moj glavni adut'

13.06.2013 u 09:04

Bionic
Reading

Tončica Čeljuska otkrila nam je kako je tekao njezin poslovni put i je li na njemu imala poteškoća

Tončica Čeljuska, HTV-ova novinarka i voditeljica, bila je vrlo aktivan dio projekta '21 put prema uspjehu'. Riječ je o višemjesečnom projektu u sklopu kojega su uspješne žene s različitih područja progovorile o svojim poslovnim uspjesima, a sve u cilju da se motiviraju i druge, posebice mlade žene. Tončica je 'branila boje' novinarstva i medija s obzirom na to da je proglašavaju jednom od najuspješnijih na tom području.

Doživljavate li vi samu sebe uspješnom?

Kao što je rekla psihologinja Zora Subotić, uspjeh je biti dobar sa samim sobom i dati svoj pošten doprinos u realizaciji onoga što je neki tvoj životni talent ili poziv. Mislim da svatko ima neki svoj osobni odnos prema tome. Što se tiče poslovnog uspjeha, on uvijek ima dobre i loše strane te uspone i padove, ali i to je dio životnog ciklusa na koji moramo biti spremni. Ako si stalno u nekoj zoni ugode i ako je stalno sve stabilno, onda čovjek ne trenira sebe i ne napreduje. Uspjeh je vrlo relativan pojam. Meni je uspjeh da oko sebe imam ljude koji me poštuju i da mogu biti autentična u onome što radim. Uspjeh je i da radim ono što volim te da mogu slobodno izražavati svoje misli. Na svojemu poslovnom području jesam nešto postigla iako bih sigurno mogla još više. Dakle, zapravo je to sve samo jedan životni put kojim nastojim hodati.

Često se može čuti da je ovo još uvijek muški svijet. Jeste li vi to osjetili na svojemu poslovnom putu?

Vjerojatno se sve žene u nekom trenutku u svojoj karijeri susreću s tim tzv. staklenim stropom. Drugim riječima, napreduješ i dođeš do jednog nivoa kada je teško napraviti taj daljnji korak, i to ne zato što ti nedostaje znanja, kvalifikacija, samopouzdanja i kompetencije, nego jednostavno si žena i u određenom trenutku to te diskriminira. Mislim da se većina žena u Hrvatskoj s tim susrela jer smo još uvijek dominantno muško društvo i muškarci se bolje umrežavaju od žena, oni su škvadra i druže se, a tu se rađaju poslovi i dogovori. Žene su pak okrenute obiteljskom životu i nemaju vremena za ta neformalna druženja. I onda se jednostavno dogodi da muškarac bude na pravom mjestu u pravo vrijeme, a žena na pametnijem mjestu. To su nekakve okolnosti koje još uvijek sve nas žene stavljaju u nekakvu podređenu situaciju. Svaka žena je imala situaciju da je se ne doživljava dovoljno ozbiljno samo zato što je žena.

Jeste li kada koristili svoje ženske čari za uspjeh?

Ja sam žena koja se voli lijepo odjenuti i volim lijepo izgledati. Tako je i na poslu, ali i u privatnom životu. Jednostavno sam tako odgojena, mama me je učila da budem uredna i dotjerana. No to nikada nije bio moj neki glavni adut. Naprotiv! Mislim čak da mi je to nekad i smetalo i nastojala sam da to stavim u drugi plan. Ali nešto što bi bila neka moja prednost na kraju ispadne moja mana. Morala sam doći u neke određene godine da bih postala ozbiljna za neke ozbiljne poslove. Dokle si god mlad i plav i žensko si, onda te ne shvaćaju previše ozbiljno. To je posljedica našeg patrijarhalnog poimanja ženske uloge. Nemam ništa protiv pametnih i kompetentnih muškaraca, ali nije u redu da se žena diskvalificira samo zato što je žensko. To moramo mijenjati.