RECEPTI ČITATELJA

Voćna fantazija s vanilijom i bijelom čokoladom

25.06.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Idealni ljetni kolači upravo su oni s voćem i sirom: Lagani, sočni za prste polizati. Još kad im dodate malo vanilije, ruma i ukrasite ih bademima, fantazija okusa je zagarantirana

Sastojci za biskvit:
6 jaja (žutanjci + snijeg od bjelanjaka)
6 žlica šećera
6 žlica brašna

Priprema
Sve sastojke pomiješati (snijeg na kraju dodati) i staviti peći u kalup za tortu. Ispečeni biskvit ohladiti i prerezati na dva jednaka dijela.

Sastojci krema od vanilije:
3-4 žutanjka
300ml mlijeka
4 ravne žlice šećera
pola štapića vanilije ili 2 vanilin šećera
pola vrećice rum šećera ili 1 žličica ruma
4 žlice brašna
110 g margarina

Priprema
Za kremu umutite žutanjke, mlijeko, šećer i brašno i stavite kuhati na laganu vatru. Kremu kuhajte dok se ne zgusne te stavite hladiti. U ohlađenu kremu umiješajte 110 g margarina.


Sastojci krema od sira:
20 dag krem sira ili svježeg kravljeg sira
šlag od 0,2 dcl vrhnja za šlag
2 žlice šećera
pola vrećice rum šećera
3 bjelanjka

Priprema kreme od sira
Sir kremasto izmiksati sa šećerom i rum šećerom. Vrhnje za šlag posebno izmiksati u šlag i dodati šlag u smjesu sira i šećera te sve zajedno pomiješati. Na kraju u kremu dodati čvrsti snijeg od tri bjelanjka i ručno ga (brzim pokretima) umiješati u kremu.

Ostali sastojci za ukrašavanje:
Oko 250 g jagoda i 1 šaka trešnji
Voće, kakao, menta, bijela čokolada, čokoladne bananice za ukrašavanje…-po želji

Slaganje torte
U kalup za tortu stavite biskvit te ga natopite s malo toplog mlijeka i sokom koji su pustile narezane jagode i višnje, da bude sočan (možete i izmiksati u multipraktiku par jagoda i višnji da dobijete više soka). Na biskvit stavite malo kreme od vanilije (tek toliko da se kremom prekrije biskvit) te na to naslažete jagode (narezane na tanke ploške) i očišćene višnje (prerezane na polovice te ih premažite ostatkom kreme od vanilije. Na to stavite drugi biskvit, isto ga natopite, pa stavite narezane jagode i višnje i na to kremu od sira.

Ostaviti preko noći u kalupu, u hladnjaku. Tortu ukrasite po želji (jagodama umočenim u bijelu čokoladu, kakaom, šećernim mrvicama, listićima mente…)

Recept nam je poslala Ksenija Cajzek iz Varaždina.

Ako imate svoj omiljeni recept za brze kolače, šaljite ih i osvojite poklone tportala. Sve što trebate učiniti je uslikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala