NAKON SRČANOG UDARA

Vježbanje je učinkovitije od lijekova

02.10.2013 u 10:39

Bionic
Reading

Bolesnici koji su preboljeli srčani udar najviše će učiniti za svoje zdravlje počnu li s umjerenom tjelesnom aktivnošću. To će im činiti bolje od lijekova, pokazuje najnovije istraživanje – prvo koje uspoređuje učinke teretane i ljekarne

Tjelesna aktivnost i vježbanje učinkovitiji su od lijekova i mogu prevenirati fatalni ishod i srčane udare kod srčanih bolesnika – tako pokazuju najnovija istraživanja.


Velika studija pokazuje da propisivanje teretane i fitnesa umjesto tableta nekim pacijentima može čudesno popraviti zdravlje. To je prvi pokušaj znanstvenika da usporede učinke tjelesne aktivnosti s učincima lijekova koji se daju pacijentima nakon srčanog udara i smatra se da smanjuju rizik od smrtnog ishoda.

Ali novi testovi pokazuju kako nema prevelikih razlika u koristi od vježbanja i tretmana lijekovima za bolesnike koji pate od dijabetesa i onih koji već boluju od srčanih bolesti. No rezultati su puno povoljniji za pacijente koji su preboljeli srčani udar, za koje puno bolje učinke postiže vježbanje nego lijekovi.

Istraživanje je provedeno na golemom uzorku od čak 340.000 pacijenata, a proveli su ga britanski i američki znanstvenici s londonske Harvard Medical School i medicinskog fakulteta u Stanfordu.

U praksi raste broj korisnika lijekova, dok broj onih koji vježbaju opada: tek 14 posto britanskih srčanih bolesnika redovito vježba. Tako je godine 2010. po svakom stanovniku Engleske izdano 17,7 recepata, što je znatno povećanje u odnosu na 11,2 iz 2000. godine.

'Vježbanje treba uzeti u obzir kao valjanu alternativu ili dopunu lijekovima', smatra voditelj istraživanja dr. Husein Naci, a prenosi Daily Mail.

Tim znanstvenika analizirao je podatke iz 305 slučajeva četiri vrste bolesnika: šećerne bolesti, srčane bolesti, udara i srčane mane.
Također, pratili su učinke vježbanja na uzorku od 14.716 ljudi.

Konačni rezultati objavljeni u British Medical Journalu pokazali su da je vježbanje jednako učinkovito kao i tretman lijekovima kod pacijenata sa srčanom bolešću i onih čiji krvni nalazi pokazuju velik rizik od dijabetesa. No lijekovi za pospješenje protoka urina pokazali su se učinkovitijima od bilo kojeg drugog tretmana za srčane bolesnike.

Nalazi su posebno dojmljivi kod srčanog udara: za saniranje posljedica vježbanje se pokazalo učinkovitijim od bilo čega drugoga. No Husein Nancy ističe kako je istraživanje uključivalo pacijente koji su se podvrgli umjerenoj tjelesnoj aktivnosti: ističe kako bi se svi bolesnici prije odlaska na vježbanje morali konzultirati sa svojim liječnikom i nikako ne bi smjeli samoinicijativno prestati uzimati lijekove.

Ipak, ova su znanstvena otkrića dočekana s oprezom. Tako Amy Thompson, voditeljica British Heart Foundation, kaže: 'Dokazi su tu ipak ograničeni. Potrebna su daljnja istraživanja prije negoli donesemo čvrste zaključke.'