SAVJETI KARIMA SATTARA

Vizažist slavnih otkriva najbolje make-up trikove

08.07.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Poznati vizažist brenda Dr. Hauschka Karim Sattar prava je make-up zvijezda. Iza njega je 15-godišnje iskustvo, a šminkao je brojne zvijezde, od Madonne do Jane Fonda, i, naravno, zna gomilu trikova koje rado dijeli s drugima

Simpatični Karim poručuje ženama da budu hrabre i da se poigravaju s načinima šminkanja. Najgore su riječi 'nikad' i 'uvijek', kaže Karim. Ljudi se mijenjaju, a ako nikad niste koristile plavo sjenilo ili crveni ruž, zašto ne biste izmijenile svoja nepisana pravila i isprobale nešto novo? Tko zna, možda vam se i dopadne...

No kad je šminka u pitanju, ipak postoje određena pravila, odnosno smjernice kojih bismo se trebali držati, a evo što nam Karim savjetuje.

5 važnih trikova:

Nemojte stavljati puno maskare na donje trepavice jer ćete izgledati barem pet godina starije.
Nanesite rumenilo ispod obrva kako biste izgledale mlađe.
Posvetite pažnju obrvama jer one ocrtavaju lice. Prvo ih počešljaste prema dolje, a četkicom ocrtajte gornji rub i krajeve, pa ih nakon toga počešljajte prema gore.
Korektor ističe bore pa ga nanosite umjereno i to u unutrašnji kut oka.
Tekući puder testirajte na vratu, a ne na ruci.

Sjenilo za oči
Sjenilo bi trebalo naglašavati prirodnu boju očiju, savjetuje glavni vizažist brenda Dr. Hauschka, Karim Sattar. Tako žene s plavim očima često griješe kad nanose plavo sjenilo. Uvijek je bolje odlučiti se za kontrastnu boju od boje vaših očiju. Plavooke dame tako bi trebale koristiti sjenila boje lješnjaka, cappuccina i karamele, jer sve što ima narančastu nijansu u sebi još će više istaknuti plavu boju očiju.

Smeđooke su zato prave sretnice jer mogu koristiti bilo koju boju sjenila - njima zapravo pristaju sve nijanse.

Ženama sa zelenim očima najbolje pristaju ljubičaste i zlatne nijanse te boja mahagonija.

Četkicom za sjenilo nanesite svjetliju nijansu u unutrašnji kut oka, i to odozdo prema gore. Tamnije sjenilo nanesite na dijelove oka koji bi se trebali manje isticati, savjetuje Karim. Olovkom za oči naglasite njihov oblik, a ako koristite tuš za oči, nanesite ga samo na gornji kapak.

Korektor
Kad je korektor u pitanju, najčešće griješimo kad nanosimo gomilu korektora ispod očiju i onda on uđe u bore i borice pa izgledamo puno starije. Korektor bismo trebali nanositi samo u unutrašnji kut oka u kojem imamo tamnu sjenu.

Maskara
Kad birate boju maskare, imajte na umu da crna uvijek ima moćan efekt, a smeđa je jednako intenzivna bojom, ali djeluje daleko nježnije. Ako od šminke jedino koristite maskaru, onda je smeđa najbolji izbor. Čak i ako koristite crnu maskaru, dobro je na donje trepavice nanositi smeđu jer će na taj način lice izgledati mlađe.

Karim Sattar vizažist je brenda Dr. Hauschka

Maskara je uvijek točka na 'i' svakog looka. Nju prvo sasvim lagano nanesite na donje trepavice, a zatim na gornje, i to u tehnici zig-zag. Četkicu uvijek držite dijagonalno od smjera rast trepavica kad nanosite maskaru. I na kraju - potegnite četkicom u stranu, ne prema gore. Trepavice će na taj način izgledati gušće.

Ukoliko vam se stvore mrvice na trepavicama, čistom četkicom ih lagano raščešljajte. Trepavice se najčešće slijepe kad nanosite više slojeva maskare. To je dobar način da se istakne boja maskare, ali i najbolji način da počinite pogrešku. U takvim slučajevima uvijek se držite pravila manje je više.

Rumenilo
Ako imate okruglo lice, nanesite rumenilo odgovarajućim kistom ispod jagodičnih kostiju i to uvijek u smjeru izvana prema unutra. Čak i ako imate ovalno lice, nanosite rumenilo kružnim pokretima između jagodica i donjeg djela čeljusti. Nemojte pretjerivati s rumenilom, jer bolje je staviti manje nego više...

Kako biste osvježile lice i izgledale mladolikije, nanesite rumenilo na gornji dio obraza i područje ispod obrva.

Usne
Iscrtavanje usana olovkom počnite od vanjskih rubova pa prema unutra. Nakon toga spojite usne, a crta koju ste nacrtale precrtat će se na donju usnu. A to je crta koju morate naglasiti.

Ako imate pune usne, nanesite olovku na unutrašnju liniju usana, a pritom birajte tamnije i mat nijanse. Ako pak imate tanje usne, nanesite olovku na vanjski rub, a svjetlije i sjajnije nijanse idealan su izbor. Ako trebate popraviti ruž, lagano priljubite maramicu na usne i na taj ćete način ukloniti eventualni višak. Transparentni puder nanesite na ruž da biste ga fiksirale, a zatim nanesite drugi sloj ruža.

Puder
Često pogrešno vjerujemo da puderi začepe pore, kaže Karim. Puderi uglavnom, kao i puderi Dr. Hauschka, imaju čestice koje su veće nego pore, pa se teško može dogoditi da ih začepe. Problemi nastaju ukoliko kršite najvažnije pravilo kad je njega lica u pitanju i ne skidate make-up prije spavanja. To je nešto najgore što možete napraviti svojoj koži, kaže Karim.

Kupili ste puder i otkrili da je previše svijetao? Nema paničarite, savjetuje Karim, možete ga koristi kao higlighter, a previše tamnim puderom naglasite konture lica.

Ukoliko imate dobar ten, nije potrebno svakodnevno nanositi tekući puder. Dovoljno je samo pomiješati malo kompaktnog pudera i pudera za sjaj te ih velikim kistom nanijeti na lice.

Dekorativnu prirodnu kozmetiku Dr. Hauschka, čiji je vizažist Karim Sattar, možete pronaći u dućanima bio&bio.