Škola na snijegu

Tportalova škola skijanja: Od početnika do profi skijaša u samo tri dana

15.11.2018 u 16:15

Bionic
Reading

Vikend skijanja idealna su za one koji su osnove već svladali te se samo trebaju uvježbavati i stabilizirati na skijama. Prvašići na snijegu, pak, ne bi trebali razmišljati o skijanju kraćem od tri (ne dva!) dana.

Skijanje je kao vožnja bicikla, kad ga jednom svladate više ne zaboravljate kako se to radi. Tako kažu svi koji se ovim sportom bave – bilo profesionalno ili amaterski. No istog mišljenja nisu i oni koji na skije moraju stati prvi put. Za njih, skije su nešto što se mora svladati, pokoriti, pobijediti. Tijelo je u grču, ravnoteža je negdje drugdje, a ti si sam i stojiš nasuprot zaleđene planine. Zvuči zastrašujuće. Još ako tome dodamo činjenicu da možete i pasti, ozlijediti se… zastrašujuća misao postat će zastrašujuća aktivnost. Ali samo u glavama prestrašenih početnika jer skijanje zaista nije strašno i jako ga je lagano svladati. Zato je bitno od samoga početka sve napraviti na pravi način.

Najprije morate shvatiti da ćete teško naučiti skijati i opustiti se pri spustu u samo jednom danu. Vikend skijanja idealna su za one koji su osnove već svladali te se samo trebaju uvježbavati i stabilizirati na skijama. Prvašići na snijegu, pak, ne bi trebali razmišljati o skijanju kraćem od tri (ne dva!) dana. Zašto? Jer ćete samo tako moći steći osnove na kojima ćete graditi svoje skijaške vještine. Što ćete točno naučiti u tri dana?

Dan prvi - strpljenje, molimo!

Nadamo se da ste obavili pregled kod ortopeda i prošli pripreme za skijanje jer upala mišića je zajamčena, ali ni to nije najgore što ćete osjetiti ako na skijanje pođete nepripremljeni. Prvi dan skijanje će više sličiti pikniku ili šopingu jer ćete najprije jako dugo birati opremu, a potom ćete više sjediti na snijegu nego se voziti po njemu. Kako to mislimo?

Na što treba paziti kad je u pitanju oprema?

  • količina odjeće

Iako ste na vrhu planine i na nižim temperaturama, morate shvatiti da je skijanje tjelesna aktivnost i da ćete se skijajući jako zagrijati pa i znojiti. Stoga se ne preporučuje nositi debelu odjeću nego se odjenuti slojevito te se po potrebi tako i skidati - od najdebljeg vanjskog dijela do tanjih majica ispod.

  • veličina/širina/udobnost pancerice

Pancerice u potpunosti moraju odgovarati vašoj nozi pa pronađite dućan za iznajmljivanje opreme i najprije isprobajte nekoliko različitih pancerica. One moraju biti malo veće od broja vaše noge, ali ne smijete 'plivati u njima'. Zamolite osoblje ili instruktora skijanja da vas nauče zategnuti obuću jer previše zatezanja može vam stiskati nogu i dovesti do njezina bržeg hlađenja.

  • visina i oblik skija

I za ovo trebate stručnu pomoć no u pravilu skije moraju biti do visine vaše brade, a početničke tzv. carving skije imaju i drugačiji oblik da vas uspore i lakše vas pokreću na njima.

Što ćete raditi na skijama?

S novim načinima učenja kakve u svom paketu nudi Ski Amade, svatko može naučiti skijati u roku od tri dana. Ako metoda ne radi u vašem slučaju, novac za školu skijanja, skijašku kartu i najam skija bit će vam vraćen. Osjećate se sigurnije? I trebate, a sad na snijeg!

Prvoga dana svoje skijaške avanture upoznat ćete osnove - vožnju u plugu, prebacivanje težine s noge na nogu, lagano skretanje, kočenje. No najviše od svega naučit ćete kako pravilno padati i kako se dizati na skijama, a da se ne ozlijedite (ili ne ostanete bez skija).

Činit će vam se da vožnja u plugu (V formacija) nema kraja jer ćete najviše pokušavati osloboditi jednu skiju od one koja je prekriva, spuštati se tek nekoliko metara te sa skijama na ramenima se vraćati uzbrdo. Puno ćete se znojiti pa ovoga dana trebate puno vode uz sebe. Premda će vam na trenutke ovo izazivati frustraciju, sjetite se: ponavljanje je majka znanja. Uz pravilno naučeno usporavanje, lagano spuštanje, bezbolno padanje i kontrolu skija i štapova.

Što ćete raditi nakon skijanja?

Nakon skijanja najprije sjednite i popijte kavu, a potom se preodjenite i zaputite u wellness. Desetak minuta saune i još malo bazena umirit će napregnute mišiće i olakšati vam sutrašnji dan.

Dan drugi - bravo, vi vozite!

Na skijanju se budite jako rano i dan obavezno započnite obilnim doručkom. Iako će vam netko reći da sport i pun želudac ne idu skupa, vjerujte - skijanje je intenzivan sport i treba vam energija za kretanje i grijanje tijela. Nakon mirnog doručka ili kave, krenite u akciju. Najprije ponovite sve s opremom (najbitnije je da je sve na svom mjestu i da ste sigurni), a zatim... instruktora pod ruku i pravac staza!

Što ćete raditi na skijama?

Drugoga dana skijaške avanture najprije ćete naučiti paralelno držati skiju pokraj skije i krenut ćete dolje. Da, da, sve što ste naučili iskoristit ćete za usporeno spuštanje niz padinu. Osim što ćete se održavati na skijama, uvježbavati skretanje i kočenje, danas je vrijeme za upoznavanje važnog saveznika - sedežnice i žičare. Vozili ste se na njima, znamo, ali ne i sa skijama na nogama. Vrlo je važno gledati otkud vam dolaze kuka, sedežnica i pratiti red za ulazak u kabinu. Na skijalištu su red i bonton posebno značajni jer i najmanji kaos može biti poguban za vas i ljude oko vas. Pa budite svjesni okoline i naravno, pratite što radi vaš instruktor.

Što ćete raditi nakon skijanja?

Ponovite opuštanje u spa zoni kako bi se vaše noge oporavile. Osim nogu zbog previše učenja i balansiranja i vaši će mišići biti u grču pa biste na ovaj način mogli izbjeći glavobolju i druge posljedice premorenosti.

Dan treći - ponesite kameru

Danas možete biti djetinjasti jer ste sve obavili. Vaš prvi boravak na snijegu mora se ovjekovječiti. Trećega dana skijanja, navodno, prestaju padovi. Sve ste stabilniji, straha nema i sad ćete samopouzdano zastajati po stazi i uživati u krajoliku.

Što ćete raditi na skijama?

Ako ste se odlučili za austrijsko skijanje tad ćete zastati puno puta jer krajolik je u ovoj državi zaista čaroban. Ne zaboravite kameru dati i instruktoru skijanja kako bi zauvijek zabilježili vaše prve korake na bijelom pokrivaču.

Što ćete raditi nakon skijanja?

Pretražiti ponudu Ski Amade jer u studenom, prosincu, siječnju i ožujku ima posebne pakete Learn2Ski za trodnevne užitke samo za one koji nikad nisu skijali. Paketi uključuju noćenje, skijanje, najam skijanja i skijašku kartu te garanciju da ćete s kamerom u ruci, krećući se na skijama, trećega dana ponosno slikati ptičice. Ako se to ne dogodi i vi ne odvozite prvu pravu vožnju od vrha do dna staze, vaši novci bit će vam vraćeni na račun. Privlačno, zar ne!?