DODIRNITE MJESEC U CENTRU ZAGREBA

Velika svjetlosna instalacija 'Touch the Moon' na Trgu Mažuranića spušta Zemljin satelit na dlan svih posjetitelja

16.06.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Poznati tehnološki brand Huawei u suradnji s umjetnicima iz Kotaga Studia postavlja impresivnu svjetlosnu instalaciju pod nazivom 'Touch the Moon' na lokaciji Trg Mažuranića u Zagrebu u trajanju od 16. do 21. lipnja 2023.

Radi podizanja svijesti o problemu svjetlosnog zagađenja koji većini urbanih sredina oduzima čisti pogled na noćno nebo i nebeska tijela, Huawei je u suradnji s novo - medijskim umjetnikom Branimirom Štivićem osmislio svjetlosnu instalaciju 'Touch the Moon' koja će pomoću projekcija na 5 metara velikoj replici Mjeseca prikazati sve vizure noćnog neba inače rijetko vidljive ljudskom oku.

Kada je nebo osvijetljeno prekomjernom umjetnom rasvjetom, stvara se svjetlosna buka koja smanjuje vidljivost astronomska tijela. Prekomjerna svjetlost ometa našu sposobnost promatranja zvijezda i Mjeseca jer su njihovi slabi svjetlosni signali zamaskirani ili potpuno zasjenjeni svjetlima iz gradskih središta. Kao rezultat toga, gradski stanovnici često nemaju priliku uživati u spektakularnom pogledu na zvijezde i Mjesec koji je moguć na ruralnim područjima s manje svjetlosnog onečišćenja. Svjetlosno onečišćenje također ima i druge negativne posljedice - utječe na životinjski i biljni svijet, remeti njihove prirodne obrasce ponašanja, te također troši velike količine električne energije što ima negativan utjecaj na okoliš i pridonosi emisiji stakleničkih plinova i globalnom zatopljenju.

Osim progovaranja o ovom ekološkom problem nastalom prekomjernom urbanizcijom i neadekvatnim trošenjem resursa, 'Touch the Moon' instalacija omogućit će svim posjetiteljima centra Zagreba vizualnu i 'Instagram Ready' atrakciju koja će na ovoj pomalo romantičnoj lokaciji starozagrebačkog parka postati pravi pozdrav ljetnom solsticiju i dugim toplim danima.

Autori, kao i tvrtka Huawei pozivaju sve da večernje sate, kada je instalacija aktivna i vidljiva, provedu u istraživanju nebeskih objekata projiciranih na maketi Mjeseca. Također, ohrabruju se da iskoriste priliku za fotografiju, video i informiranje i aktivno osvještavanje o svojoj ulozi u rješavanju problema svjetlosnog zagađenja. Svoje fotografije i videozapise možete podijeliti na društvenim mrežama i označiti Huawei Mobile Hrvatska Instagram profil.

Instalacija će biti dostupna svim prolaznicima i posjetiteljima potpuno besplatno u periodu od 16. do 21. lipnja uz preporuku da se posjeti u periodu nakon zalaska sunca radi bolje vidljivosti.

Sam projekt je nadogradnja na nedavno lansiranje najnovijeg Huawei flagship pametnog telefona – P60 Pro, čije se najvažnije značajke upravo vežu na inovativne funkcije mobilne kamere koja svojim telefoto objektivom kao i „Super Moon“ načinu rada olakšava kadriranje noćnog neba u uvjetima manje dostupnosti svijetla. Bilo da se radi o astronomskom društvu ili o slučajnim promatračima koji odluče uživati u noćnom nebu, svi vole fotografirati spomenute scene i na fotografiji uhvatiti svu ljepotu sjaja nebeskih tijela. Uz impresivne mogućnosti, po nekim stručnjacima, najbolje mobilne kamere na svijetu, HUAWEI P60 Pro svojim značajkama svim korisnicima omogućava da zaista uhvate sve vizure noćnog neba. Uređaj briljira u snimanju fotografija super mjeseca i noćnog neba, zahvaljujući naprednoj XMAGE tehnologiji kamere i značajkama koje su posebno dizajnirane za poboljšanje fotografije pri slabom osvjetljenju.

Autor: Branimir Štivić (1991., Cerić) diplomirao je Nove Medije na ALU u Zagrebu (2021.) i Informacijsko i Programsko Inženjerstvo na Fakultetu Organizacije i Informatike u Varaždinu (2015.). U svojem umjetničkom radu bavi se zvučnim i svjetlosnim instalacijama, a/v performansom, živim filmom, expanded-cinema performansom, programiranom umjetnošću, umjetnom inteligencijom i zvukom za suvremeni ples. U recentnoj seriji radova istražuje fizikalnost LED piksela i cijenu korištenja nove tehnologije u suvremenoj umjetnosti te njezine implikacije na globalnu ekonomiju, ljudski rad i ekologiju. Surađivao je sa DB Indoš: Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, u performansu 'I:O:' i 'Kužni Ifrit', te je izlagao na grupnim i samostalnim izložbama u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, GMK, artKit Kibla, Atelijeri Žitnjak, Lazareti, Šira, Prozori, Laubi, Pogonu jedinstva, Kazamatu, NMG@Praktika i Galeriji SC. U sklopu umjetničke rezidencije 'on-the-fly'''' nastupio je u 'Het Orgelpark' u Amstedramu, a izvodio je na festivalima Device_art 7.021, 25fps-a , Vector Hack, ZEZ, SineLinea, Monoplay, Barutana te Sonica(@Cankarjev Dom). Kroz rezidenciju i suradnju ZEZxSonica festivala odabran je kao umjetnik SHAPE+ platforme. Sudjelovao je na Reassemble Lab: Weatherscapes laboratoriju u organizaciji FIBER festivala Amsterdam.

O Huaweiju:

Huawei je sa svojim proizvodima i uslugama prisutan u više od 170 zemalja te se njima koristi trećina svjetske populacije. Četrnaest centara za istraživanje i razvoj postavljeno je u zemljama diljem svijeta, uključujući Njemačku, Švedsku, Indiju i Kinu. Huawei Consumer Business Group jedna je od tri poslovne sastavnice Huaweija čiji su fokus pametni telefoni, računala i tableti, nosivi pametni uređaju, usluge 'u oblaku' (cloud) i sl. Globalna mreža Huaweija izgrađena je na 30 godina ekspertize u telekom sektoru, a posvećena je pružanju najnovijih tehnoloških iskoraka potrošačima diljem svijeta.

Za više informacija posjetite: https://consumer.huawei.com/hr/

Pratite novosti o Huawei Consumer Business Group i pratite nas na društvenim mrežama i forumu: