OBLIK KRUŠKE

Velika stražnjica može biti znak zdravlja

09.01.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Žene koje imaju tijelo u obliku kruške poput Beyonce i Jennifer Lopez manje su izložene riziku od oboljenja od nekih vrsta bolesti, tvrde znanstvenici

Naime, velika stražnjica i bokovi pomažu u sprečavanju bolesti poput dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka, otkrili su znanstvenici s harvardske medicinske škole. Naime, oni su salo iz bokova i stražnjica žena koje imaju takav oblik tijela ubrizgali u miševe. Ti miševi lakše su izgubili težinu i bolje su koristili inzulin, što je potvrdilo da nisu sve masnoće loše.

S druge strane, žene koje imaju oblike tijela poput jabuke (salo im se pohranjuje oko struka) u većoj su opasnosti od bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti.

'Oblik jabuke definitivno je opasniji', rekao je Jeff Halevy, osobni trener s Manhattana. Razlog tomu leži u činjenici da se salo sprema oko trbuha, gdje se nalaze unutarnji organi poput jetre i gušterače.

Tako žene koje imaju višak kilograma na trbuhu mogu lakše razviti dijabetes ili pak oboljeti od visokog tlaka. Osim toga mogu patiti od tjeskobe i depresije.

No imati oblik jabuke ne znači nužno imati i loše zdravlje. Žene poput Catherine Zeta-Jones, Drew Barrymore, koje su klasični oblik jabuke, ali nemaju viška kilograma, dobri su primjeri za to.

Žene pak koje imaju višak kilograma u nogama i stražnjici izloženije su bolestima poput osteoporoze, proširenih vena, poremećaja u prehrani, a mogu patiti i od niskog samopoštovanja.

No, bit svega je da nitko ne može kontrolirati kakav će oblik tijela imati. Sve je zapisano u DNK-u.
'Ipak, svi mogu izgledati prelijepo i biti zdraviji ako vježbaju i pravilno se hrane', rekao je Halevy.