OD BARENJA DO PARENJA

Valentinovska groznica zahvatila i naš Zoološki vrt

11.02.2015 u 13:36

Zaljubljene životinje

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZOO Zagreb

Bionic
Reading

U sklopu Valentinova, za vikend – 14. i 15. veljače – posjetitelji Zoološkog vrta u Zagrebu moći će upoznati razne i neobične načine udvaranja i razmnožavanja životinja

Za ovo Valentinovo, 14. i 15. veljače, kreću 'seksi ture' pod vodstvom edukatora Zagrebačkog zoološkog vrta. Posjetitelji se mogu pridružiti vodiču u 10, 12 i 14 sati bilo koji od dva dana vikenda.

Amorove strelice kobne su po stanovnike maksimirske šume. Rezultat su mnogobrojni mališani koji tijekom proljeća i ljeta proviruju iz svojih nastambi. Zbog toga su edukatori Vrta u povodu Valentinova odlučili Zagrepčanima predstaviti životinjski svijet 'od barenja do parenja'.

Zečevima udvaranje traje kratko, no neke se životinje poput mongolskih ždralova i crnih labudova upuštaju u dugotrajne raskošne plesove, mašući krilima i izvijajući vratove. Lavovi i leopardi više vole grublju igru s dosta frktanja i ugriza dok nježni mužjaci crnokljunih tukana izabranice svoga srca pokušavaju očarati darivajući im hranu.


Mužjaci krokodila zbilja imaju posla. Svoje nezainteresirane ženke moraju impresionirati kompliciranim koreografijama u kojima svijaju repove pod neobičnim kutovima, prskaju ih vodom i bjesomučno treskaju tijelom, a sve za ljubav samo za jednu noć. Za razliku od njih, crni labudovi ostaju zajedno cijeli život. Vjerovalo se da su u potpunosti monogamni, ali najnovija istraživanja govore da crne labudice tu i tamo šaraju te uredno imaju još jednog partnera sa strane. Naime, gotovo je četvrtina crnih labudova istospolne orijentacije. Zbog toga su labudice na sto muka dok ne pronađu slobodnog partnera za nastavak loze.

Kao sušta suprotnost relativno predanoj monogamiji crnih labudova, mužjaci dvogrbih deva diče se haremom od dvadesetak ženki. Ti otmjeni stanovnici pustinje sušnu sezonu što se parenja tiče, nemaju. Barem jedna od njih dvadeset past će na predivnu crvenu vrećastu tvorevinu koju mužjaci napuhuju kroz usta.

Mnoge neobične detalje iz svijeta životinja posjetitelji Vrta stariji od 12 godina moći će doznati tijekom obilazaka koji traju sat i pol, a čija je cijena 40 kuna. U skupini može biti do 16 osoba. Termin za sudjelovanje u programu potrebno je unaprijed rezervirati, najkasnije do petka, 13. veljače

Svi koji su posvojili neku životinju iz Zoološkog vrta grada Zagreba u proteklih godinu dana, od 14. veljače 2014., na Valentinovo Zoološki vrt mogu posjetiti besplatno