SAVRŠENI ODMOR

Uživajte u wellnessu

13.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Osim na kućnom budžetu, blagdanski užici ostavljaju traga na liniji i tenu. Zato se mnogi nakon blagdana odlučuju na 'odmor od odmora' u nekom od wellness centara

No, što je to zapravo wellness i zašto je upravo sada najpopularniji i najpotrebniji?

Riječ wellness, piše Moda.hr, svojevrsni je spoj dva engleska izraza - well being i fitness.

Wellness programi omogućuju savršenu relaksaciju, obnavljaju životnu energiju te podižu tjelesnu i psihičku otpornost. Što je sve uključeno u wellness program ovisi o aranžmanu, trajanju programa i tome koliko ste spremni izdvojiti za sve to. No gotovo uvijek na wellnesu možete računati na masažu, fitnes, čišćenje lica, body wrapping, saunu, jacuzzi i bazen.

S obzirom na to da danas poznajemo brojne vrste masaža, teško je odlučiti se za pravu. Od ayuverdskih masaža koje su porijeklom iz Indije i koje nose cijeli jedan pogled na način življenja, do anticelulitnih, sportskih, relaksirajućih, shiatsu, masaža eteričnim uljima, vrućim kamenjem, kristalima, blatom...

Wellness je odmor za dušu i tijelo

Kako se u svim tim masažama ne biste izgubili, zamolite stručnjaka da vam preporuči onu koja vama najviše odgovarala.

Masaža pomaže prvenstveno opuštanju mišića, ali i uma. Dakle, ako se želite opustiti, nemojte se odlučiti za anticelulitnu masažu jer zna biti vrlo bolna.

Obavezan dio detoksikacije je i sauna.

Postoje dvije osnovne vrste saune - mokra (turska) i suha (finska). Parna sauna ili turska sauna jedan je od najstarijih oblika opuštanja i čišćenja tijela. Posjet takvoj sauni poboljšava cirkulaciju, otvara pore te čisti kožu, pa ona postaje mladolika, nježna i glatka. Temperatura u takvoj sauni nije tako visoka kao u finskoj sauni i kreće se između 45 i 55 Celzijevih stupnjeva, a relativna vlažnost sve do 100 posto.

Visoka vlažnost u turskoj sauni i udisanje mirisa prirodnih eteričnih ulja pozitivno utječe na disanje. U takvom prostoru preporučljivo je trajanje posjeta od 10 do 20 minuta, a nakon njega se ne tušira hladnom, nego samo mlakom vodom.

Za razliku od turske, finska sauna je manja prostorija u čijem se kutu nalazi peć na koju je složena hrpa kamenja, a duž zidova su postavljene klupe na koje sjedaju posjetitelji.

Temperatura u sauni je od 80 do 100 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost zraka svega 15 posto. Zbog tako visoke temperature posjet sauni skraćen je na minimum, između 8 i 15 minuta.

Nakon toga slijedi odmor od 20 do 30 minuta, a cjelokupni postupak se ponavlja tri puta. Posjet finskoj sauni potiče cirkulaciju, oslobađa napetost i uzrokuje obilno znojenje.

U saunu se odlazi poslije vježbanja, a nakon saune možete se opustiti u jacuzziju ili bazenu. Aranžmani obično traju dva do tri dana, što je sasvim dovoljno da izbacite toksine nakupljene konzumiranjem alkohola, šećera i masnoća tijekom blagdana. Koji kolačić ili čaša šampanjca više u blagdansko vrijeme, nakon posjeta wellnessu neće vam predstavljati nikakav problem.