SPAS U ZADNJI ČAS

Uz pomoć trikova izbjegnite katastrofe u kuhinji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.12.2011 10:00
  • Objavljeno 29.12.2011 u 08:00
muškarac žena kuhanje kuhinja hrana

muškarac žena kuhanje kuhinja hrana

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Biti uspješna kuharica ili kuhar kod kuće ne znači da vam je potrebna fensi kuhinja, najnoviji uređaji i kuhinjski aparati ili veliki prostor. Sve što vam je zapravo potrebno su neke osnovne vještine i tehnike, poneki dobar recept te trikovi kako pojačati okuse

Premda mnogi kuhanje shvaćaju kao nešto komplicirano ili čak nesavladivo, ovi jednostavni trikovi potpuno će vas u tome razuvjeriti. Pobjednica američke emisije 'Top chef', Stephanie Izard, odaje neke doista jednostavne trikove uz čiju pomoć će mnogi postati vrhunski kuhari, piše The Daily Meal.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Nakon početne prakse, uskoro ćete i sami smišljati recepte
Ne ustručavajte se začiniti hranu
'Mislim da se ljudi boje upotrijebiti sol kako bi naglasili prirodan okus hrane. Cilj nije jelo presoliti niti ga učiniti nezdravim, no jelu bi trebalo dodati dovoljno začina koji moraju biti mješavina pravih sastojaka koji će jelima dati pravu ravnotežu slatkog, slanog i ukusnog', kaže Stephanie Izard. Isto tako, preporučuje se soljenje hrane tijekom cijelog procesa kuhanja, naravno uz probavanje okusa kako ne biste pretjerali.

Tajne dobre salate
Salate možda zvuče dosadno, no koja je njihova tajna? Tekstura, konzistencija i svježi sastojci, no pravi ključ je dresing. Svaki sastojak koji koristite u salati mora biti stavljen s razlogom te okusom se slagati s ostatkom sastojaka. No, prije svega treba se poigrati s jednostavnim sastojcima i biti maštovit.

Ukusna jela od piletine

Većina ljudi voli piletinu, a Stephanie Izard predlaže da umjesto pilećih prsa bez kostiju i kože radije prilikom kuhanja koristite pileće nadbatke i batke jer se upravo u njima krije sav okus. No, to ne znači da pileća prsa nisu upotrebljiva, već jednostavno bolje pašu u sendvičima, dok su pileći bataci i nadbatci odlični za fina kuhana jela.

Pravilno kuhanje hrane bogate proteinima
Pripremanje svježe ribe poput lososa zahtjeva određeni omjer začina i pravilno kuhanje. Ukoliko ste i vi jedan od brojnih kuhara ili kuharica koji se pitaju zašto se riba lijepi i zagara na tavici, Stephanie Izard ima savjet: 'Zagrijte tavicu na štednjaku, dodajte ulje, nakon što se i ono zagrije, stavite ribu. Kada malo potamni, okrenite je na drugu stranu. I sve što vam je preostalo je čekati. Ono što morate imati na umu jest da je pri pečenju ribe potrebno strpljenje, stoga si uzmite čašu finog vina i opustite se dok riba ne bude gotova.'

Korištenje raznih umaka i začina
Kako bi okus vašeg jela bio što bolji, posegnite za umacima. Sojin i riblji umak možete koristiti i prilikom pripremanja variva, juha i vlastitih umaka, a ne treba zaboraviti ni na ukusan senf. Umaci će jelima dati slojevitost i punoću okusa.

Ne dajte se obeshrabriti
Vjerovali ili ne, i najvećim kulinarskim majstorima dogodi se pokoja nezgoda u kuhinji. Nešto vam je zagorjelo, iskipjelo, loše ispalo ili ste pak razbili posuđe? Nema veze, ne dajte se obeshrabriti, i najbolji kuhari svijeta s vremena na vrijeme naprave pogreške ili se odvaže na eksperiment koji baš i ne ispadne najbolje.

Izbor pića uz jelo
Tradicionalno se smatra da bijelo vino najbolje ide uz jela s piletinom i riblja jela, a crveno vino s mesom. No, to pravilo ne mora biti tako kategorizirajuće jer svatko ima svoj ukus. Najbolji recept kako odabrati najbolje piće uz određeno jelo je degustacija jer ćete tako otkriti što vam najbolje odgovara. Isto tako, možete u obzir uzeti i preporuku prodavača te na temelju toga donijeti odluku, a uvijek možete pozvati prijatelje na kušanje i dobro se zabaviti.

Koliko hrane je dovoljno za zabavu

Prilikom priređivanja zabave uvijek se javlja ono strašno pitanje hoće li biti dosta hrane. 'Ja uvijek pripremim previše toga jer uvijek zaboravim da će ljudi probati po malo od svakoga jela', kaže Stephanie Izard. Stoga, ako pripremate više različitih jela, smanjite količinu, a ako ipak pretjerate, gostima uvijek višak možete zapakirati na odlasku, što će biti zgodan i ukusan poklon.

Kako početi kuhati

Stephanie Izard savjetuje da je najbolje započeti s jelima koja već znate napraviti i receptima koje ste već testirali. Osim toga, ne treba zanemariti ni recepte i upute koje nude brojne kuharice. Nakon početka i određene prakse, vaše kulinarske sposobnosti će se poboljšati i tada dolazi vrijeme za smišljanje vlastitih recepata i kombinacija, a kuharica će vrlo brzo biti samo ukras na stolu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi