SAVJET STRUČNJAKA

Utječu na raspoloženje: Ove boje trebate izbjegavati u spavaćoj sobi

07.05.2017 u 11:14

Bionic
Reading

Odabir odgovarajuće boja za spavaću sobu jedna je od najvažnijih stavki uređenja. Osim što će doprinijeti cjelokupnom izgledu prostorije, istoveremeno može utjecati na raspoloženje i emocije. Kako biste osigurali navedeno, stručnjaci savjetuju da izbjegavate ovih sedam boja

Crvena

Crvena boja prirodno podiže razinu energije u sobi, prizivajući osjećaje uzbuđenja, strasti ili ljutnje. Ove emocije mogu aktivirati um prije spavanja, i vrlo vjerojatno ćete se boriti sa snom. Ako spavaću sobu jedino možete zamisliti u crvenoj boji, birajte meke i prigušene nijanse u odnosu na živahne.

Narančasta

Narančasta boja pršti vitalnošću, zbog čega je idealna boja za igraonice ili prostore za vježbanje. U spavaćim sobama, međutim, vlasnici bi trebali odabrati neku smirujuću nijansu narančaste poput breskvine.

Žuta boja

Živahna žuta boja potiče sva osjetila. I dok će sunčani tonovi dobro djelovati na razbuđivanje, u večernjim satima pridonosi nedostatku sna i slabijoj mogućnosti opuštanja. U odabiru žute boje za spavaću sobu, preporučuje se odabir prigušenih nijansi.

Tamnosmeđa boja

Čokoladne nijanse smeđe i one s podtonovima ljubičaste i sive smatraju se trendovskim bojama u interijerima, no njihova prirodna 'težina' od spavaće sobe učinit će turoban i ograničen prostor. Osim toga, tamne nijanse mogu vas učiniti nemotiviranima u jutarnjim satima. Umjesto klasičnih smeđih, birajte svjetlije nijanse.

Limeta-zelena

Zelena boja smatra se bojom mira, smirenosti i odmora, a u spavaćoj sobi najbolje će funkcionirati mint nijansa ili mentol zelena. S druge strane, limeta zelena nijansa zbog živahnog i sjajnog dojma ne smatra se dobrim izborom u spavaćoj sobi, a najbolje će izgledati u kuhinji ili dnevnoj sobi.

Bijela boja

Iako se mnogo osoba odlučuje za bijelu boju u spavaćoj sobi jer odražava svjetlost i čini prostor prozračnijim, stručnjaci za boje ističu da će bijela boja od spavaće sobe učiniti sterilan i hladan prostor. Umjesto odabira bijele boje, u postizanju neutralne estetike birajte nijanse nude ili bež koje će u spavaćoj sobi djelovati toplo i opuštajuće.

Čelik siva

Dok će tople nijanse sive u spavaćoj sobi stvoriti umirujuć i neutralan prostor, čelične sive nijanse obično djeluju hladno. Izbjegavajte koristiti tamne nijanse sive u spavaćoj sobi kako biste spriječili buđenje neprijateljskog raspoloženja.