USKO ILI ŠIROKO

Utječe li donje rublje doista na muškarčevu plodnost?

02.06.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Obične gaćice, široke ili pak uske bokserice – nije samo pitanje mode. Spominje se kako oblik donjeg rublja kod muškaraca može utjecati na plodnost. Stoga, koliko se istine krije u tome?

Smatra se kako nošenje bokserica ili pak prakticiranje nenošenja donjeg rublja testisima omoguće da prirodno reagiraju na promjene temperature pa se tako skrotum odmiče od korijena penisa prilikom viših temperatura, a prilikom nižih temperatura događa se obrnuti proces omogućujući tako spermijima da prežive. Međutim, gaćice i uske bokserice zbog uskoga kroja testise drže vrlo stisnutima što pak može dovesti do hipertemije skrotuma, što negativno djeluje na spermije i na samu plodnost.

No je li to točno i što je doista točno? Može li vrsta donjeg rublja koje nosite utjecati na kvalitetu spermija, a samim time i na plodnost?

Odgovor na to nudi časopis Journal of Urology koji je 1998. objavio studiju koja je testirala tu hipotezu. Rezultati istraživanja pokazali su kako oblik donjeg rublja zapravo nema nikakvog utjecaja na temperaturu skrotuma ni na plodnost, a taj zaključak potvrdilo je i na desetak kasnijih studija, piše details.com

No postoje načini koji mogu pomoći i ojačati 'plivače'. Vrlo važnu ulogu igra prehrana, nepušenje, a također valja izbjegavati držanje prijenosnog kompjutora u krilu.