gospina trava

Usporava starenje kože i pomaže kod prehlade: Ovu ljekovitu biljku vrijedi imati

19.11.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Gospina trava (Hypericum perforatum) je ljekovita biljka koja se tradicionalno koristi za liječenje različitih zdravstvenih problema, osobito blage i umjerene depresije, a pomaže i u očuvanju mladolikosti kože

Gospina trava, poznata i pod nazivom kantarion, biljka je s mnogim blagodatima za organizam; od pružanja pomoći kod simptoma depresije preko brzinskog zacjeljivanja rana do snažnih anti-age svojstava.

Crveno ulje kantariona mnogi imaju u svojoj kućnoj kolekciji lijekova kao prvu pomoć za opekline i posjekotine, no gospina trava ima i znatno moćnije djelovanje koje je dugo vremena prolazilo neopaženo.

Anti-age svojstva i pomoć kod prehlade

U posljednje vrijeme stekla je veliku popularnost jer se pokazuje kao odličan saveznik u očuvanju mladolikosti. Naime visok sadržaj flavonoida u njenim listovima pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u zraku koji znatno oštećuju kožu, a bogatstvo antioksidanata pomaže u očuvanju prirodne ljepote kože.

Ova biljka žutih cvjetova ima i visok sadržaj hiperforina i hipericina u svojim propusnim listovima, oba s antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima, pa je odlična i za konzumaciju u slučaju prehlade. Ako se koristi u obliku ulja, osim što ubrzava oporavak kože, pomaže kod mišićnih grčeva jer ima snažan umirujući učinak.

Smanjuje simptome depresije te jača san

Osim toga, gospina trava koristi se u liječenju depresije jer sadrži serotonin, tzv. hormon sreće, pa se pokazuje djelotvornom kod osoba koje imaju blaže simptome ovog mentalnog stanja.

Ova svojstva dovode do podizanja raspoloženja, smirenosti i opuštenosti, zbog čega se uzimanje ove izuzetne biljke preporučuje i osobama koje pate od stresa i anksioznosti.

Velika prednost je i to što utječe na bolju kvalitetu sna te pomaže osobama koje se često bude noću i teško ostvaruju čvrst san jer potiče otpuštanje melatonina.

Kako uzimati gospinu travu?

Gospina trava je dostupna u različitim oblicima, uključujući kapsule, tablete, ulje, čaj i tinkturu. Doziranje može varirati ovisno o obliku i koncentraciji proizvoda. Primjerice, obično se preporučuje uzimanje 300 mg do 900 mg standardiziranog ekstrakta kantariona dnevno za liječenje blage do umjerene depresije.