planirajte za sunčane dane

Uskoro kreće sezona vožnje na motoru. Pronašli smo najatraktivnije domaće rute koje će vas zasigurno ostaviti bez daha!

12.05.2021 u 09:06

Bionic
Reading

Motoristi konačno mogu iz zimskog sna probuditi svoje metalne zvijeri i krenuti u osvajanje najljepših cesta Hrvatske. Jer, Lijepa naša brojne domaće i strane turiste ne privlači samo svojim neopisivim prirodnim ljepotama, nego i golemim brojem prilično atraktivnih cestovnih ruta koje su tijekom godine stekle veliku popularnost u krugovima zaljubljenika u adrenalinske vožnje

Postoje, dakako, manje i više poznate rute, a neke o nekima od njih se dosad već naširoko pisalo u specijaliziranim glasilima za motocikliste. Osim toga, brojne su hrvatske ceste poslužile kao živopisna kulisa za različite filmove kojima je za stvaranje odgovarajuće atmosfere trebala upravo ovakva scenografija. Među popularnijima su svakako ceste na otoku Pagu kao i dramatični potez Jadranske magistrale od Senja do Draga. No, krenimo redom!

Jadranska magistrala od Senja do Masleničkog mosta

Za ovu cestu zasigurno znate, ali budući da se radi o svakako najatraktivnijoj ruti ne možemo ju zaobići na ovom popisu. Jadranska magistrala je jedna od najljepših cesta na Mediteranu, a proteže se gotovo čitavom Jadranskom obalom – od Primorja pa sve do Prevlake. Uvrštena je u knjigu 501 najboljih mjesta na svijetu, a svake godine privlači na tisuće turista.

Mnogi ju nazivaju i našom inačicom legendarne vožnje talijanskom obalom Amalfi. Otprilike na pola puta od Maslenice do Senja naići ćete na Karlobag. Cijelim putem s lijeve strane nalazi se obala i izmjenjuju se otoci: Pag, Rab, Prvić, Krk i zasigurno će vam poslužiti kao neiscrpan izvor sjajnih iskustava.

Pelješac

Ako se nalazite u južnoj Dalmaciji te usto obalom putujete na motoru, onda je Pelješac pravo mjesto za vas i vaš motor. Ovaj drugi po veličini hrvatski polutok poznat je po predivnoj prirodi i plažama, vrhunskim vinima i solani u Stonu. Nakon što prođete Neum, na cesti prema Dubrovniku, ubrzo skrenite desno prema Stonu. Od Stona lagano krenite prema Orebiću i dajte mašti na volju.

Cesta od Stona do Orebića upoznat će vas s brojnim prirodnim ljepotama ovog poluotoka, a kad ste već na krajnjem jugu zemlje popnite se i na Stonske zidine za koje se vjeruje kako su druge najdulje zidine na svijetu, odmah iza Kineskog zida.

Majstorska cesta

Ponekad se čovjek jednostavno ne može ne zapitati gdje je dosad živio kad spozna da je godinama zaobilazio jedinstvenu ljepoticu poput Majstorske ceste. Jer, ako dosad niste čuli za tu najljepšu među hrvatskim planinskim cestama, onda je sada krajnje vrijeme. Stara je 200 godina, predstavlja sam vrhunac onodobne cestovne arhitekture koja unatoč svojoj starosti zadovoljava i današnje standarde sigurnosti, a povezuje – preko Velebita - Obrovac sa Svetim Rokom.

Uz ovu 41 impozantnih kilometara dugačku makadamsku cestu koja u svojoj najvišoj točci na prijevoju Mali (H)alan – kako se nekad to razmeđe između Venecije i Monarhije zvalo, doseže visinu od 1.045 metara, vežu se i događaji iz naše recentnije povijesti.

Plominka

Ovo je jedna od popularnijih dionica među motociklistima. Iako je cijela trasa od Rijeke, preko Opatijske rivijere, zaista posebno lijepa za motocikliste, dionica od Mošćeničke drage pa do Vozilića je zasigurno najljepši dio cijelog kvarnerskog zaljeva.

Krenite niže od Opatije prema Mošćeničkoj Dragi i pratite zavojitu cestu uz more koja će u jednom trenutku skrenuti desno prema Plominu i Vozilićima (prikladno). Ukupna ruta je oko 24 km i prođe se kroz pola sata. Iako je kratka, sigurni smo da ćete uživati. Vožnjom Kvarnerskim zaljevom, uživat ćete i u pogledu na Cres i Krk.

Što nakon vožnje?

Putovati motorom, mnogi će znati, predstavlja jedno vrlo jedinstveno iskustvo neusporedivo s bilo kojim drugim vidom putovanja. No, svi oni koji su se ikad upustili u takvu avanturu uvijek se sreću s istim problemom – brigom za svog limenog ljubimca na dva kotača.

Jer, kako biste što dulje (i sigurnije) uživali u svom motoru, morate se za njega adekvatno i brinuti čisteći ga redovito od tvrdokornih masnoća koje predstavljaju noćnu moru svakog motorista. Što biste rekli kad bismo vam otkrili kako postoji vrlo učinkovito i efikasno rješenje uz koje ćete se tvrdokornih masnoća riješiti u tili čas? Biste li tad svoju beštiju jahali još i češće?

Odgovor nam je, naravno, poznat. I upravo vam zato ovdje predstavljamo Smac Limun – sredstvo koje jednim potezom krpe jednostavno uklanja tvrdokorne mrlje!

Ovo biste sredstvo za čišćenje možda prije povezali s otklanjanjem tvrdokornih masnoća u svojem kućanstvu, ali ovaj se Smac pokazao učinkovitim saveznikom posvuda – u kućanstvu ali i na terenu! Ne vjerujete nam? Naše ćete navode vrlo lako provjeriti. Sve što morate napraviti je pošpricati motor, ostaviti Smac da unutar svega par sekundi učini svoju magiju te potom nečistoće jednostavno isprati!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji sa Smac Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.