revolucionarno rješenje

Upoznajte šarmantnu obiteljsku kuću u Sloveniji

28.09.2023 u 11:48

Bionic
Reading

Ugradnja revolucionarnog rješenja za hidroizolaciju ravnog krova

Maleno, šarmantno slovensko mjesto Šmartno ob Paki krasi atraktivna obiteljska kuća. Osim što već na prvi pogled mami svojom estetikom i arhitektonskim konceptom, izuzetno je zanimljiv njezin moderan, ravan krov, odnosno njegova izvedba.

Projekt hidroizolacije obiteljske kuće s više od 300 m2 ravnog krova izveden je s novom inovativnom hidroizolacijskom membranom. Riječ je o Wienerberger Leadax Roov membrani koju je tvrtka Wienerberger nedavno prezentirala tržištu, a koja pruža revolucionarno inovativno rješenje za ravne krovove. Njezine istaknute karakteristike obuhvaćaju izuzetne performanse, efikasnu i brzu ugradnju, savršenu vodonepropusnost te ekološku održivost.

Visokokvalitetna hidroizolacijska membrana za ravne krovove izrađena je na potpuno održiv način od 100% recikliranih materijala. Radi se o jedinstvenoj sirovini (foliji) koja se primarno koristi u automobilskim staklima, a koja se do sada nije se upotrebljavala nego se bacala.

'Za izradu membrane otkrili smo PVB - produkt neupotrebljive sirovine kao što su folije iz vjetrobranskog stakla automobila. Korištenjem PVB-a iz membrane smo izbacili štetno olovo i počeli razmišljati da bismo, unatoč korištenju svog neupotrebljivog PVB-a na svijetu, koristili samo 3% svjetskog otpada. Tada smo došli na ideju da od toga napravimo krovni materijal i to je materijal debljine 1,5 mm, u potpunosti održiv, upotrebljiv u cijelom svijetu i materijal koji ne sadrži nikakve opasne tvari' izjavio je Chris Theunissen, Head of Product management Leadax Roov.

Osim što se korištenjem ove sirovine značajno smanjuje količina otpada (samo u Europi se sada reciklira više od 1,5 milijarda kilograma otpada i koristi za proizvodnju hidroizolacijske membrane), također se ugradnja ne odvija na klasičan način. Naime, umjesto korištenja vrućeg zraka odnosno varenja spojeva, Wienerberger Leadax Roov ugrađuje se uz pomoć specijalnog Leadax ljepila kojim se preklopi hladno lijepe u širini od 10 cm. Čak 50% brža i ekološki osviještena ugradnja oduševila je i izvođača radova VOPI Projekti d.o.o koji su radili na projektu u mjestu Šmartno ob Paki.

'Kod rada s Wienerberger Leadax Roov membranom mi se sviđa što se ne pregrijava, a za montažu nam nije potreban topli zrak jer se spojevi po cijeloj površini lijepe. Osim toga, s obzirom na dimenzije od 1 metar širine i njezinu težinu, membrana je praktična, ergonomična i laka za transport te omogućuje lakšu obradu perforacija i detalja' dodao je Dejan Vodovnik, izvođač iz tvrtke VOPI projekti d.o.o.

Izvođače, ali i investitore posebno veseli značajno brža ugradnja te reciklirani materijali koji štite okoliš tijekom ugradnje, ali i tijekom životnog vijeka. Wienerberger Leadax Roov membranu krasi još jedna prednost, a to je mogućnost recikliranja na kraju vijeka.

'Posvetili smo čak 7 godina detaljnog istraživanja kako bismo spojili našu posvećenost održivosti s vrhunskom hidroizolacijom. Rezultat tog truda je Wienerberger Leadax Roov krovna hidroizolacijska membrana, što predstavlja inovativno rješenje koje je u potpunosti održivo. Laboratorijski ispitana trajnost Wienerberger Leadax Roov hidroizolacijske membrane je 50 godina, a kad dođe vrijeme za zamjenu, još jednom ćemo doprinijeti očuvanju okoliša jer se cijela membrana može u potpunosti reciklirati i ponovno upotrijebiti kao hidroizolacijski materijal i to ne samo jednom – već i do 6 puta' – zaključio je Bore Guerieri, Wienerbergerov Product manager za krov.

Uz izvođača radova, ali i cijeli Wienerberger tim uspješno je realiziran i hidroizoliran referentni objekt u mjestu Šmartno ob Paki. Zavirite u galeriju fotografija i pogledajte kako izgleda ova atraktivna obiteljska kuća, a detalje o Wienerberger Leadax Roov foliji za ravne krovove istražite na stranici Wienerberger Leadax Roov.