KORISNI SAVJETI

Uporne štetočine: Objavite rat puževima u vašem vrtu

09.06.2021 u 11:42

Bionic
Reading

Svi koji imaju vrt ili uzgajaju cvijeće dobro znaju koliko štete mogu nanijeti ovi nametnici koji obožavaju vlažan okoliš, a kako je ove godine bilo dugih razdoblja s kišom, više ih je no ikada

Puževi se hrane mnogim vrstama vrtnih biljaka, poput jednogodišnjih biljaka, trajnica, cvijeća, voća i povrća. Osim što čine grizotine, puževi oštećuju proizvode sluzavim tragovima, izmetom i svojom prisutnošću te također otvaraju put za različite patogene gljivice i bakterije.

Najveću štetu biljkama radi tzv. puž golać koji ima nezasitan apetit, razmnožava se u velikom broju i na našem području nema prirodnih neprijatelja no osim puževa golaća iste probleme mogu prouzročiti i 'klasični' puževi s kućicom.

Dnevno mogu pojesti u omjeru i do pola svoje težine, što dovoljno govori o ogromnoj šteti koju mogu nanijeti.

Kad krenuti u napad? Važno je smanjiti broj odraslih puževa prije nego što polože jaja, pa ćete u budućnosti imati manje problema. Dakle, vaša prva prilika za suzbijanje puževa je u rujnu i listopadu, nakon što započnu prve kiše i prije nego što puževi odlože jaja. Sljedeća prilika za suzbijanje puževa je rano proljeće.

Evo nekoliko načina uz pomoću kojih se možete riješiti puževa u vrtu:

Postavite male daske

Puževi traže tamna, vlažna mjesta pa da biste ih 'zarobili', stavite male daske ili šindre ispod vrtnih biljaka ili između gredica. Svakog jutra uklonite puževe koje nađete ispod ovih skloništa.

Sakupljajte puževe nakon što padne mrak

Otprilike 2 sata nakon zalaska sunca ili rano ujutro prije nego što se puževi sakriju pod zaklon, pažljivo pregledajte svoje vrtne biljke. Upotrijebite prednju svjetiljku ili svjetiljku kako biste vidjeli skrivene puževe. Uklonite puževe, izrežite ih, zgnječite ili bacite u kantu sapunice.

Zamke s pivom

Da, zvuči čudno, ali pivo privlači puževe. Naime, pivo miriše na kvasac, a taj miris privlači puževe. Da biste napravili zamku za pivo, koristite praznu posudu od margarina ili jogurta. U gornjoj trećini izrežite manju rupu. Zakopajte posudu tako da rupa ostane malo iznad zemlje i dodajte malo piva. Kad se potroši dodajte opet malo piva.

Smanjite vlagu u zemlji

Puževi trebaju vlagu, pa je potrebno čim prije riješiti se vlažnih, sjenovitih mjesta u vrtu. Puževi se skrivaju i polažu jaja na takva tamna i vlažna mjesta ispod biljaka, u pukotine i ispod biljnih ostataka. Iskopajte zemlju od 4 do 6 centimetara kako biste se riješili tih vlažnih mjesta, a vrt zalijevajte samo ujutro. Ako zalijevate kasnije, vrt ostaje vlažan preko noći, što je idealno stanište za puževe.

Koristite biljke zamke

Puževi jako vole cvijeće neven. Ako ovo cvijeće posadite uz rubove vrta, privlačit će ih obližnje puževe. To će vam olakšati pronalaženje i uklanjanje puževa i njihovo zbrinjavanje. S druge strane, pojedine biljke, kao što su dragoljub, kadulja, ružmarin, lavanda, komorač, češnjak ili kim odbijaju puževe pa u vrtu možete zasaditi spomenute biljke ili od njih pripremiti biljnu juhu kojom ćete poprskati povrtnjak i samo tlo.

Bakrene barijere

Kad puž dodirne bakar, doživljava strujni udar i gotov je. Zato zaokružite uzdignute gredice ili pojedinačne biljke bakrenom trakom. Ili, napravite oblik konusa od bakrene žice i omotajte je oko lončanica. Zabodite vrh konusa u zemlju i okružite biljku spiralom.

Zamke s hranom ili biljnim ostacima

Čaše od jogurta ili lovne posude za puževe treba ukopati u tlo i postaviti biljne ostatke, voće, suhu hranu za pse i mačke ili pak uliti sirutku. Važno je da posude budu natkrivene.

Oprezno s kemikalijama protiv puževa

Aktivni sastojci u mamcima za puževe su npr. metaldehid ili željezni fosfat. No ako koristite bilo koji od ovih proizvoda, imajte na umu da mogu biti i toksični za djecu, kućne ljubimce i divlje životinje. Na učinkovitost zamki mogu utjecati vrijeme, starost puža i razina aktivnosti puževa noću. Pažljivo pročitajte upute prije nego ih krenete primjenjivati.

Saveznici: Jež i krtica 

S puževima nećemo imati problema ako u vrtu imamo ježa ili krticu. Jež je koristan u povrtnjaku, a omiljena hrana su mu puževi, miševi, drugi glodavci i kukci. Kako bi se nastanio u vrtu potrebno je prirediti mu stanište ili pak kućicu. Za izradu njihova staništa mogu poslužiti razni materijali: šiblje, glina ili pak drvene dasake. Krtica je pak zakonom zaštićena životinja. Hrani se glistama, puževima i drugim vrstama beskičmenjaka. Problem predstavljaju nakupine zemlje koje ona izbaci izlazeći na površinu, no s druge je strane vrlo korisna u borbi protiv puževa.