VAŽAN DETALJ

Uloga vrata u interijerima

Bionic
Reading

Otvaraju i zatvaraju, spajaju i razdvajaju, pregrađuju i ruše sve vizualne barijere između različitih prostora, i to sve prema želji i potrebi u danom trenutku. Pomalo nezamjetljiv, ali izuzetno bitan detalj interijerskog uređenja čine upravo vrata

Ulaskom u neki prostor, i to baš kroz vrata, kao da prestaje zanimanje za ovaj bitan element uređenja prostora. Interijersko uređenje privlači puno više pažnje i vrata ostavlja u drugom planu. No vrlo nenametljivo, vrata zajedno s dovratnikom sudjeluju u stvaranju ukupnog dojma o nekom prostoru.

Uloga vrata u kreiranju interijerskih efekata kao i u određivanju funkcionalnih karakteristika nekog prostora izuzetno je velika. Osim toga, mogu stvarati različite psihičke doživljaje u prostoru, upravo zbog svoje dvostruke prirode, koja im daje mogućnost zatvorenog ili otvorenog položaja. Najdrastičniji primjer, koji oslikava njihovu psihičku komponentu i utjecaj na našu svijest, pomisao je da nam je netko uklonio vrata kupaonice ili spavaće sobe. Neugodan osjećaj psihičke razgolićenosti vjerojatno bi bio vrlo sličan stvarnoj fizičkoj razgolićenosti u nekoj neprikladnoj situaciji.

Vrata će kreirati efekte u interijeru ovisno o svom položaju u prostoru, materijalu izvedbe, odabranoj boji te dimenziji. Njihov prostorni položaj nametnut će im dominantniju ili diskretniju ulogu te time definirati pozornost koja treba biti posvećena ostalim komponentama.

Vrata se izrađuju od različitih materijala – drva, stakla, metala, plastike ili drugih umjetnih materijala, koji često imitiraju prirodne strukture drva. Različite boje odabranih materijala stvarat će različite interijerske efekte. Idealno je boju vrata, koja je često unaprijed nametnuta, prilagoditi materijalima i bojama koji se pojavljuju u prostoru. Na taj će se način interijerski elementi nenametljivo stapati, ali i nadopunjavati. Širina i način obrade dovratnika definirat će njihovu dominantnost u prostoru pri otvorenom položaju.

Staklena vrata imaju osobita obilježja i stvaraju interesantne prostorne efekte ovisno o vrsti i boji odabranog stakla. Propuštanje dnevne i noćne svjetlosti može činiti posebne dekorativne efekte, a uz primjenu prozirnog stakla mogu postati potpuno neutralan element prostora.

Dimenzija vrata također će sudjelovati u stvaranju ukupnih interijerskih dojmova. Jednokrilna interijerska vrata, najčešćih su dimenzija svijetlog otvora 80, 90 ili 100 centimetara, a postavljaju se u dnevni boravak, kuhinju i spavaonicu. Uža vrata od 70 centimetara mogu se postaviti u kupaonicu ili manju ostavu. Ulazna vrata najčešće se izvode u širini od 100 di 120 centimetara.

Dvokrilna vrata postaju njegov bitan dio i važno je da se svojim materijalom i stilom izvedbe uklope u opći stil uređenja. Iznimka se može dogoditi u osobitim interijerskim rješenjima u kojima se kombiniraju različiti stilovi te se ovakva velika vrata sa svojim dovratnikom namjerno izrađuju u, primjerice, bogatijoj i masivnijoj izvedbi nasuprot minimalističkom uređenju nadopunjenim s još nekoliko stilski naglašenih detalja.

U svakom slučaju, vrata su neophodan, ali vrlo interesantan element prostora. Kompletan dom mogu pretvoriti u jedinstven otvoren prostor, koji međusobno vizualno komunicira bez ikakvih fizičkih barijera, a već sljedeći trenutak ga pretvaraju u skup odvojenih prostora koji funkcioniraju sami za sebe i potpuno su vizualno odvojeni.
Dizajnerskim rješenjem vrata te igrom njihove dualne prirode učinite interijer svog doma ugodnijim i interesantnijim.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.