KUĆNE BIBLIOTEKE

Ukrasite prostor policama za knjige

Bionic
Reading

Kućne biblioteke uljepšavaju mnoge domove, a svima koji knjige doživljavaju kao arhivski materijal i smatraju da ih ne treba isticati u prostoru poručujemo: knjige educiraju i oplemenjuju ljude, a prostor dekoriraju i daju mu osobnost

Kućne biblioteke su nekad bile vrlo klasične i najčešće smještene u posebnoj prostoriji ili kutu većih dnevnih boravaka. Visoke police ispunjene knjigama doimale su poput teških prostornih elemenata koji su vizualno opterećivali prostor. Primjena klasičnog stilskog namještaja često je pojačavala ovaj dojam.

Biblioteka danas ima istaknuto mjesto u dnevnom boravku

U modernom domu biblioteka se nalazi u svim njegovim dijelovima: dnevnom boravku, blagovaonici, kuhinji, spavaćoj ili dječjoj sobi, hodnicima, a biblioteka je danas sve češće i pregrada između prostora. Izvedba punog pregradnog zida ne može dati osobnost i atraktivnost prostoru poput pregrade u obliku biblioteke, koja može biti 'olakšana' policama za postavu dekorativnih predmeta ili smještajem tehničkih uređaja poput TV-a.

Biblioteke se i u modernim domovima najčešće postavljaju u dnevne boravke, a pogotovo otkako je to postalo trend. Moderni regali sadrže mnogobrojne police za smještaj knjiga te tako biblioteci daju istaknuto mjesto u prostoru.

Police za postavu knjiga se mogu izvesti u kombinaciji sa staklom, pa se zatvoreni dijelovi mogu koristiti za dekorativne predmete, posuđe... Element koji je zapravo kombinacija vitrine i biblioteke odlično upotpunjava svaku blagovaonicu i pruža mogućnosti čestih promjena izmjenom predmeta u staklenom dijelu.
Biblioteka u sklopu spavaće sobe olakšava i čini učestalijim ovakve radnje jer ne mora biti kompaktno postavljena u jednom dijelu sobe, već na različitim pozicijama. Na taj će se način pojačati kvalitativni interijerski dojam.

Biblioteke u dječjim sobama su nužne i kao element za pospremanje školskih knjiga. Dimenzije biblioteke ne trebaju biti prevelike niti zauzimati najveći dio prostora zbog različitih sadržaja, koje je potrebno smjestiti u dječju sobu. Ipak, knjige u prostoru oplemenit će ga, a smještaje biblioteke uz krevet potaknuti naviku čitanja prije spavanja.

Hodnici, tj. komunikacijski prostori i galerije, odličan su odabir za smještaj kućne biblioteke, a ukoliko prostor to dozvoljava, smjestite uz biblioteku udobnu fotelju ili ležaljku.

Kućne biblioteke su osvježenje i pravi odabir za svaki dom, stoga odaberite odgovarajuću poziciju i dajte istaknutu ulogu knjigama u dekoriranju doma!

     


Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.