31. OŽUJKA U 20.30 SATI

Ugasite svjetla i budite dio akcije 'Sat za planet Zemlju'

21.03.2012 u 13:24

Bionic
Reading

Hrvatska će se pridružiti inicijativi gašenja rasvjete 31. ožujka od 20.30 do 21.30 sati na nekoliko lokacija u sklopu akcije 'Sat za planet Zemlju'

Tako će se svjetla ugasiti na dubrovačkim zidinama, osječkoj Tvrđi, uvali Foša u Zadru, pulskoj Areni, južnom pročelju Dioklecijanove palače, splitskoj Rivi te drugim znamenitostima u većim gradovima. Svojim pokroviteljstvom akciji se pridružilo i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

'Prošle je godine javna rasvjeta ugašena u 22 hrvatska grada, a za sada je svoje sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji potvrdilo 20 gradova. Iskreno se nadamo da će se do 31. ožujka taj broj udvostručiti', rekla je na novinskoj konferenciji Petra Boić Petrač, WWF-ova voditeljica projekta 'Sat za planet Zemlju'. Predstavila je i najavni spot za kampanju u kojem se između brojnih svjetskih odredišta vide snimke gašenja rasvjete u Dubrovniku i pulskoj Areni.

U Hrvatskoj je također osmišljena kampanja 'Ja hoću! A ti?', čiji će se spotovi ovih dana moći vidjeti na televiziji. WWF-ovi ambasadori kampanje 'Sat za planet Zemlju', košarkaši KK Cedevita, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Ida Prester te Boris Banović, snimili su kratke šaljive spotove kojima žele potaknuti građane da sudjeluju u akciji.

Središnja događanja bit će održana u subotu 31. ožujka u 20.30 sati na zagrebačkom Zrinjevcu, na Stradunu u Dubrovniku, u središtu Koprivnice te na Trsatskoj gradini u Rijeci.


U isto vrijeme svjetla će biti ugašena i na najpoznatijim svjetskim znamenitostima – Eiffelovom tornju, Buckinghamskoj palači, Brandenburškim vratima, Operi u Sydneyju, piramidama u Kairu, Koloseumu u Rimu i drugima.

Globalna inicijativa WWF-a 'Sat za planet Zemlju' nastala je 2007. godine u Sydneyju s ciljem podizanja svijesti donositeljima odluka i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.