IZNENADIT ĆETE SE

Ubija li mikrovalna hranjive sastojke u hrani?

22.01.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Nerijetko se vode rasprave o korištenju mikrovalne pećnice, a moglo se čuti i kako mikrovalna pećnica iz hrane izlučuje sve ključne nutrijente. Stoga je doista važno pitanje – uklanja li mikrovalna iz hrane prehrambene vrijednosti?

Rijetko tko nije čuo tvrdnju kako mikrovalna pećnica iz hrane uklanja neke prehrambene vrijednosti, no je li to doista istina? Događa li se nešto loše s hranom iza stakla mikrovalne?

Odgovor: Ukoliko pravilno koristite mikrovalnu pećnicu, način pripreme hrane u mikrovalnoj jedan je od najbolji načina koji zadržava vitamine i minerale u hrani, piše upwave.com

No, postoje određene opasnosti u korištenju mikrovalne. Kao prvo, mogli biste se opeći, ili možete koristiti pogrešnu vrstu plastike, (stoga svakako koristite samo onu na kojoj je istaknuto da je namijenjena mikrovalnoj pećnici), jer bi se moglo doći do otpuštanja opasnih kemikalija.

No, ukoliko želite dobiti što je više moguće nutritivnih vrijednosti iz svoje hrane, korištenje mikrovalne je sigurna opcija. U stvari, kako prenosi, edition.cnn.com., priprema hrane u mikrovalnoj nalazi se pri vrhu popisa nutricionistički zdravih metoda. Ako u mikrovalnu uz hranu stavite još jednu posudicu s malo vode, osigurati ćete veću paru, te će hrana zadržati veću količinu vitamina i minerala nego što bi zadržala za vrijeme drugih metoda kuhanja.

'Kako god kuhali hranu, imati ćete određeni gubitak hranjivih tvari. Najbolji način kuhanja i zadržavanja hranjivih sastojaka jest da proces kuhanja bude kratak, pa tako hranu treba toplinu izlagati što je manje moguće vremena te koristiti što je manje moguće tekućine,' kaže znanstvenica Catherine Adams Hutt te dodaje kako je upravo to moguće s mikrovalnom pećnicom.

Uzmite u obzir špinat, kuhanjem na štednjaku on gubi oko 70 posto svoje folne kiseline. Kuhajte ga u mikrovalnoj sa malo vode, i špinat će zadržati gotovo svu svoju folnu kiselinu. Pečenje slanine u tavici dok ne postane hrskava može stvoriti nitrozamin, dok u mikrovalnoj slanina stvara znatno manje spojeva koji su povezani s nastankom karcinoma.

Naravno i prilikom korištenja mikrovalne moguće je zabrljati, dovoljno je da povrće stavite u preveliku količinu vode ili da ga prekuhate te će ono izgubiti većinu svojih hranjivih sastojaka. Prilikom kuhanja u mikrovalnoj važno je hranu dobro poklopiti što stvara paru za učinkovito okruženje.

No, kuhanje na pari na štednjaku je jednako dobro, a možda čak i bolje nego li u mikrovalnoj. Jedna mala studija pokazala je kako brokula kuhana na pari na štednjaku zadržava više nutrijenata nego li brokula iz mikrovalne.

No, u većini slučajeva, korištenje mikrovalne pećnice za kuhanje hrane, uz pravilan odabir posude i pažljivo pokrivanje s minimalnom količinom tekućine je dobitna situacija.