IZLET ZA HALLOWEEN

U potrazi za vješticama, divovima i vilama

30.10.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Noć kada po poganskim vjerovanjima mrtvi odlaze u drugi svijet, danas poznata kao Noć vještica, prava je prilika da ljubitelji nadnaravnog posjete mjesta gdje se prema predajama okupljaju mitska bića. Kako ovogodišnji Halloween pada u noć sa subote na nedjelju, čak i oni koji nisu planirali dulja putovanja mogu pronaći vremena za kraći 'jezovit' izlet

Upućeni tvrde da je najbolje mjesto za upoznavanje hrvatskih vještica planina Klek, koji je zbog specifičnog oblika oduvijek bio inspiracija narodnoj mašti. Uz Klek su se vezale mnoge stravične priče i legende, poput one da se za olujnih noći oko ponoći tamo skupljaju vještice iz cijelog svijeta, a njihovo kolo i vrisak dopiru čak do Ogulina. Kako bi se turistima pružio poseban doživljaj, u Ogulinu se povremeno mogu susresti i kostimirane klečke vještice.

Halloween u Gardalandu

Predaja tvrdi da su omiljeno okupljalište vještica, poznatih i pod nazivom coprnjice, i mračne ulice zagrebačkog Gornjeg grada te okolne prigradske šume. U doba lova na vještice, koji se na ovom području odvijao s velikim zakašnjenjem u odnosu na ostatak Europe, stvorene su mnoge priče o paklenim radnjama optuženica upravo na proplancima Medvednice

Ipak, najpoznatija mitska stanovnica Medvednice je Crna kraljica. Ona je prema predaji stvorila i Plitvička jezera nakon velike žege i sparine koja je mučila narod. Smatra se da je ta mitska figura nastala iz narodnih priča koje su se pričale o zloj Barbari Celjskoj, sestri Fridricha, glavnog aktera u priči o Veronici Desinić, nesretno skončaloj u dvorcu Veliki Tabor. Kažu da je ta Barbara bacala svoje ljubavnike s kula starih gradova u kojima je živjela, a među njima je i Medvedgrad.

Najbolje mjesto za upoznavanje hrvatskih vještica je planina Klek

Ako su vam od vještica draže vile, 'nadnaravni' vikend odlična je prilika za posjet Sisku, gradu nastalom na mjestu koje je prema legendi od davnog doba - prije povijesti, prvih zapisa i sjećanja - pripadalo slobodnim i sretnim vilinskim bićima. Osjetivši da dolazi doba ljudi koji će sve željeti imenovati i tako posjedovati, tri su vile u pjesmi dale ime prostoru koji se od tih vremena na zaboravljenom, pjevnom vilinskom jeziku zove SSSAAAAEEEYSYYYCING! Sva kasnija imena poput Segeste, Siscije, Szisseka, Zyteka i konačno Siska samo su pokušaj prevođenja neprevodivoga.

Uz vještice i vile, u Hrvatskoj se mogu pronaći i tragovi divova koji su, prije nego što su Istru naselili ljudi, navodno živjeli u dolini Mirne. Predaja kaže da je glavni div imenom Dragonja zaorao brazdu od Ćićarije prema moru i tako stvorio rijeku Mirnu. Potom je uz pomoć ostalih divova sagradio Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč i Grožnjan, a nakon što su izgradili sve gradove ostalo je još malo kamenja za Hum - najmanji grad na svijetu. Legenda kaže da i dan danas živi sin diva Dragonje, Gorazd, koji se skriva u istarskim šumama.

Odlučite li se uoči Noći vještica uputiti na nešto udaljeniji i organizirani izlet, kostura i bundeva neće nedostajati u zabavnom parku Gardalandu, koji je krajem listopada i početkom studenoga cijeli uređen u duhu Halloweena.

Park je pun izrezbarenih bundeva visokih i do tri metra, a osoblje, glumci i animatori maskirani su u vampire, duhove, vještice i kosture. Naravno, i svi posjetitelji mogu se maskirati na posebno priređenim punktovima.