TEGLICA SAVRŠENSTVA

U ovom kraljevskom začinu trebate češće uživati

28.05.2015 u 08:17

Bionic
Reading

Krenete li u potragu za bosiljkom, najčešće ćete naći krupnolisni , sitnolisni, zvan grčki, te ljubičasti tajlandski bosiljak. No stavimo na stranu vrstu koju ćete odabrati jer nema ljepšeg od mirisa svježeg začina dok se na štednjaku krčka neko fino jelo

Bosiljak se uzgaja od davnina i rastao je u vrtovima antičke Grčke, a ime mu potječe od grčke riječi basilicon, što znači vladar odnosno kralj. Stoga neki kažu da je hrana s bosiljkom - kraljevska.

Danas ga često možemo vidjeti kako krasi prozorske klupice ili balkone u stanovima i kućama. Zapravo, bosiljak je idealan aromatični začin za ukusna jela, a ima i mnoga ljekovita svojstva. Ako sol primjerice zamijenite bosiljkom, povoljno djelujete na krvni tlak.

Prepun je željeza te uspješno smiruje napetost i bori se protiv bakterija koje su odgovorne za nastanak akni. Bosiljak ne smanjuje samo razinu stresa i negativnih emocija, već i pojačava imunitet te štiti od mogućih zdravstvenih tegoba u budućnosti. U slučaju raznih upala zato se koristi kao čaj. Svježi listovi bosiljka mogu pomoći i kod uboda komaraca - samo utrljajte list na mjesto uboda.

Uzgoj bosiljka

Osnovna stvar koja vam treba za uspješno uzgajanje bosiljka je svjetlost, ali začini općenito bez nje ne mogu uspijevati, pa tako ni ovi mirisni zeleni listići. Izaberite tegle ne manje od 10 centimetara u promjeru jer će vrlo brzo zapuniti posudu te će postati pretijesna.

Obavezno napravite drenažu jer ako višak vode neće moći otjecati, listići bosiljka će tamniti, a biljka propasti, savjetuje autorica bloga Moj balkon, Željka Kolak. U tome vam mogu pomoći teglice koje imaju označena mjesta za bušenje rupica na dnu. Tada obavezno podmetnite tanjurić u koji će se ocijediti voda. Također možete staviti kamenje na dno posude pa će se višak vode razmjestiti oko njih, a zemlja opet povući kad 'ožedni'. Kao i svaku drugu biljku, bosiljak treba redovno prihranjivati. Organsko gnojivo možete dodati svakih nekoliko dana, ali trećinu propisane doze. Zalijevajte ga često, no u malim količinama. U proljeće, kad su noćne temperature niže, činite to svaki drugi dan, a čim zatopli i krenu vrućine, svakog dana. Ipak, nemojte pretjerivati. Primijetite li da je tegla teška, odnosno da je zemlja dovoljno vlažna – preskočite zalijevanje.

Bosiljak u kuhinji

Bosiljak je začin koji je najbolje dodati pred sam kraj kuhanja ili ga iskoristiti u salatama i namazima. Volite li razne umake s rajčicom uz tjesteninu, bosiljak vam je nezaobilazan, a svakako ga dodajte i na pizzu. No držite se pravila o stavljanju svježeg začina pred sam kraj pečenja odnosno kuhanja jer će jelo inače izgubiti njegov okus.

Najpoznatije jelo s bosiljkom svakako je pesto genovese. Autor ovog recepta majstor je talijanske kuhinje Antonio Carluccuio, a on savjetuje da pesto genovese pripremate na tradicionalan način, u mužaru. No ako ste u žurbi, uvijek se možete poslužiti blenderom

Potrebni sastojci:

2 šake listova svježeg bosiljka
češanj češnjaka
25 g pinjola
oko 125 ml maslinova ulja
4 velike žlice svježe naribanog parmezana
4 velike žlice svježe naribanog sira pecorino
sol

Priprema:

Najjednostavnije bi bilo staviti sve sastojke u blender i izmiješati ih dok ne dobijete umak. No tradicionalni pesto genovese možete napraviti i u mužaru, a takav umak imat će nešto drugačiji izgled i teksturu od onog samljevenog u blenderu te vrijedi tih pet minuta truda. Da si olakšate posao, nasjeckajte listove bosiljka i češnjaka. U mužaru prvo zgnječite češnjak, zatim dodajte listove bosiljka i gnječite ih dok se ne raspadnu. Zatim dodajte pinjole i gnječite ih te polako počnite s dodavanjem maslinova ulja, taman toliko da dobijete polutekući umak. Potom dodajte sireve i dobro izmiješajte te dodajte sol. Količina soli ovisit će o tome koliko su slani sirevi koje ste koristili pa svakako probajte umak prije no što ga odlučite posoliti.