TUPO JE BESKORISNO

U čemu griješite kad koristite kuhinjski nož

02.11.2015 u 07:09

Bionic
Reading

Ako je vaše tumačenje korištenja noža u kuhinji 'zgrabi sataru i udri', vjerojatno ćete u ovom članku pronaći nekoliko korisnih savjeta. Nije naodmet naučiti koristiti kuhinjski nož na pravi način da se ne biste povrijedili ili svako malo morali kupovati nova pomagala

Nož vam nije dovoljno oštar

Iako ste već sigurno čuli da je najvažnije imati dobro naoštren nož, to uistinu čini ogromnu razliku. Možda vam to ni ne zvuči baš mudro kad je sigurnost u pitanju, no varate se – oštri noževi su sigurniji od tupih jer zahtijevaju znatno manje snage i olakšavaju rezanje. Tupi nož, osim toga, može krivo skliznuti i ozlijediti vas.

Oštrenjem također produljujete radni vijek svog noža jer oni tupi postaju beskorisni nakon godinu dana. Dovoljno je oštriti nož samo dva puta godišnje ili jednom mjesečno, ako ga koristite svaki dan.

Režete u krivom smjeru

Mnogi ljudi naslone nož na ono što režu i onda ga drugom rukom pritisnu cijelog dolje. To je praktički najgori način na koji možete koristiti nož.

Noževi ne režu samo pritiskom, već i pomicanjem. Trebali biste iskoristiti cijelu oštricu za svaki rez koji radite. Počnite s vrhom i polako pomičite nož kako ga spuštate, prvo malo natrag, pa naprijed, kao da vrlo polako ubadate.


Krivo držite nož

Kuhanje večere nije film strave i užasa, stoga nema smisla držati nož kao da se spremate za borbu na život ili smrt. Uzmite nož sa zadnja tri prsta dominantne ruke, a kažiprstom i palcem primite metalni dio, točno tamo gdje počinje drška. Kad tako držite nož, imate najveću kontrolu nad njim i lakše ga je koristiti.

Režete krivim dijelom oštrice

Ako režete peršin stražnjim dijelom oštrice, činite pogrešku jer sjeckanje se vrši prednjom trećinom oštrice. Dobro naoštren nož ima na tom dijelu manje snage, ali još uvijek fino reže, pa neće doći do drobljenja peršina, što se mnogima često zna dogoditi.

Imate ladicu punu noževa koje nikad ne koristite

Za sve što radite u kuhinji trebaju vam tri noža – veliki kuhinjski (oko 20 centimetara dugačak) koji ćete najčešće koristiti za rezanje, jedan nazubljen za kruh i sve ono što želite precizno narezati (rajčice) te mali nož za guljenje voća, rezanje sira, čišćenje češnjaka i sličan fini rad.