GASTRO UŽITAK

U Biogradu su se savršeno spojile 'plava' i 'zelena' Hrvatska

09.06.2016 u 15:06

  • +31

Gastro stol 2016.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Luka Smuk za TZ Biograd na moru

Bionic
Reading

U Biogradu na Moru održan je 11. Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora – Gastro stol 2016. Već godinama brojni strani i domaći turisti prvi vikend u lipnju rezerviraju za dolazak u Biograd na Moru zbog ovog cijenjenog festivala. A ove su se godine na rivi u Biogradu mirisi i okusi slavonskih delicija savršeno spajali s ponudom dalmatinskih specijaliteta. Slavonci su bili glavni partneri ovogodišnjeg festivala, a tema s dalmatinske strane bila je - plava riba

Na Festivalu se predstavilo više od 300 izlagača iz cijele Hrvatske i Europe. Bilo je tu raznih OPG-ova (vinari, mesne prerađevine, poljoprivredni proizvodi iz eko uzgoja), obrtnika, umjetnika... koji su na prodajno-izložbenim štandovima prezentirali svoje proizvode i vještine. Našlo se tu unikatnih ručno rađenih hrvatskih suvenira, ljekovitih eteričnih ulja, ručno rađenih torbica, proizvoda od drva, raznih alata, maslinovog ulja, meda, domaćih sireva svih vrsta...

Brojni štandovi veselih boja i, što je još važnije. zamamnih mirisa i okusa zauzeli su Obalu kralja Petra Krešimira IV, a trodnevnu je priredbu u Biogradu na Moru posjetilo više od 30.000 ljudi!

Festival je otvoren gala večerom za 200 uzvanika. Meni je osmislio gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, a činio ga je slijed od šest jela od tune teške 120 kilograma, koja je bila dar tvrtke Pelagos net farma umirovljenog generala Ante Gotovine! Večeru je spravljao chef David Skoko, uz pomoć Dragana Jovanovića (kulinarski show '3, 2, 1 - kuhaj!') i asistenciju Lane Klingor Mihić, pobjednice 'Celebrity Masterchefa'. Na meniju je bila tartar tuna, tuna s komoračem, tuna lešo, rolice od potrbušine sa sezamom te tuna na žaru. Glavno jelo bilo je pašticada od tune u pripremi Veljka Barbierija, a na kraju su se uzvanici zasladili desertom od dalmatinske rožate i panakote... Napomenimo kako je vrijedna ekipa spravila i poslužila više od 1200 porcija!

Ništa manje zabavno nije bilo izvan šatora, dapače na rivi su posjetitelji imali puno raznovrsniju ponudu. Mogli su krenuti od predjela - kobasica, kulena, čvaraka, špeka, pancete, šunke, pršuta, sireva... Veseli su Slavonci iz Belišća u velikom kotlu spravljali grah s kobasicom, a nekoliko stolova dalje kuhar zadarskog hotela Bastion Paulo Mateljan radio je fritaju od nevjerojatnih 2400 (da, dvije tisuće i četiri stotine!) jaja! Ne moramo napominjati kako je fritaja razgrabljena u trenu. Oni koji su nekim čudom 'izvisili' trebali su prošetati tek nekoliko koraka dalje jer stol za stolom redom su se nudile – tuna na žaru, srdele, skuše, lokarde... Potom su slijedili brudeti – od onih 'običnih' do onog neretvanskog s jeguljama i žabama, koji je na štandu neretvanskih lađara spremao Pavo Rešetina iz Opuzena.

Hrvati iz Mađarske stalni su gosti festivala, predstavnici hrvatske manjine iz Šeljina predstavili su se gulašom od vepra, ali i bošporom - umakom od rajčica s kobasicom i prepeličjim jajima. Gladan nitko nije ostao – jer u moru prebogate ponude na obližnjim štandovima isticali su se rižoti od plodova mora, školjke na buzaru, ali i slastan brudet ispred tradicionalnih dalmatinskih kućica, slikovitog štanda domaćina - Turističke zajednice Biograda na Moru. Orila se vesela dalmatinska pjesma, klapa se nije štedjela, pokušavali su nadglasati slavonske tamburaše koji su nekoliko desetaka metara dalje 'prašili' po bećarcu. Na kraju su se odlučili na zajedničku akciju, pala je po jedna pjesma sa svake strane i tako redom do kasno u noć... Muzikaši su svako malo nagrađeni čašom vina sa susjednih stolova, nevažno crnog ili bijelog, bevande ili gemišta, jer suhog grla pjevati se jednostavno – ne može!

Vrijedni Slavonci za drugi su dan festivala pripremili slasno iznenađenje - na rivi u Biogradu ekipa iz osječkog restorana Slavonska kuća predvođena vlasnikom Tomislavom Barićem pripremila je 100 šarana na rašljama. Oni kojima nije bilo do ribe ili mesa i mesnih prerađevina mogli su se zadovoljiti i glad 'zavarati' poljičkim soparnikom. Jest soparnik bio težačko jelo, no za takvu se deliciju iz kategorije 'Što su jeli naši stari' strani turisti i oni koji naginju prema vegetarijanstvu - doslovno trgaju.

Nakon svega trebalo se i zasladiti. Pitanje je samo što volite – domaće kolače od maka, oraha, sira, smokve... ili fritule, kroštule... Šećer vam tog vikenda u Biogradu na Moru ni u kom slučaju nije mogao pasti, kao ni masnoće u krvi... Gladnih i žednih od 3. do 5. lipnja tamo jednostavno nije moglo biti, kao ni onih koji su se tijekom tog vikenda loše proveli. Za dobru zabavu pobrinuli su se brojni bendovi i klape na čak dvije pozornice na rivi. Nastupile su klape Rišpet, Bunari, Donat i Mirakul, Kočani orkestar, grupa Point, Zaratino band, Magic 70, Free Way... Atraktivna je bila i povorka brojnih gostujućih i domaćih folklornih i glazbenih skupina, Gradske glazbe, Biogradskih mažoretkinja, glasne i razigrane Tovareće mužike s Dugog otoka, Neretvanskih lađara, teškim mačevima i oklopima 'nakićenih' Vitezova vranskih koji njeguju tradiciju vitezova templara...