IZNENADITE DRUŠTVO

U 5 koraka do savršene sirne plate

17.07.2017 u 12:04

Bionic
Reading

Druženje uz hranu je dobro, a kad je hrana sir, onda je odlično!

Ako vam sirna plata zvuči previše ušminkano i pretenciozno, razmislite ponovno: to je samo više sireva na jednom mjestu, različitih, spremnih za dijeljenje, pikanje, uživanje, kombiniranje… I najjednostavniji snack za druženje, za koji ne trebate kuhati, peći i sjeckati, već samo malo narezati pa pripremiti pokoji tanjurić i viličicu više!

Zaista ne trebate biti stručnjak da biste s prijateljima uživali uz sirne zalogaje, čašicu razgovora i vina – dovoljno je da svladate ovih 5 jednostavnih pravila.

1. Prvo brojke

Ne brinite se, za finu sirnu platu nije uvjet da servirate velike količine sira - tajna je u kombiniranju. Držite se ovog pravila: poslužite neparan broj, najmanje tri vrste sira (kod sireva na plati vrijedi isto što i kod cvjetova u buketu i neka budu različite boje, teksture i tvrdoće!). Servirate li sirnu platu kao predjelo, poslužite najviše pet vrsta, a u slučaju desertne plate, možete se zaigrati i poslužiti čak devet vrsta sireva. I ne paničarite ako nemate dovoljno veliku platu, sireve možete servirati i na nekoliko manjih tanjura ili dasaka.

2. Tajming

Ne čekajte zadnji čas! Izvadite sireve iz hladnjaka najmanje pola sata prije posluživanja jer tekstura, okusi i aroma sireva najbolje dolaze do izražaja na sobnoj temperaturi.

3. Izbor dodataka

S kruhom nećete pogriješiti, ali budite maštoviti: svježi ili tostiran, narezan na manje kockice ili pak slatki kruh s đumbirom odlična su ideja. Ciabatta je izvrsna uz svježe sireve poput mozzarelle, raženi kruh uz edamer, a topli baguette slaže se sa svim sirevima! Odličan su izbor i krekeri ili grisini, kao i voće. Kad smo već kod voća, dodajte i džemove – slatke, gorke, s komadićima, med ili tapenade…

4. Poredak

Sireve poredajte od najblažih prema najintenzivnijima, u smjeru kazaljke na satu. Ako poslužujete sireve vrlo intenzivnih aroma, odvojite ih od blažih i poslužite zasebno.

5. Ostavite koru

Pobrinite se da svaki komad ima i dio kore. Pritom ogulite komadiće voska ili plastike, tako da ostane samo jestivi dio kore. Ne preporučujemo korištenje istog noža za sireve s plijesnima i blaže sireve!

Osim ovih osnovnih pravila, pustite mašti na volju – pripremite glavne informacije o sirevima i kartice s nazivima, pa organizirajte sirni kviz…

Još korisnih savjeta, pravila i ideja na koje sve načine uživati u siru čekaju vas na www.sirevi.hr