SUPERTALENTI

Tulum uz harmoniku i tamburice

26.11.2010 u 22:58

Bionic
Reading

U četvrtom polufinalu popularnog showa predstavilo se deset kandidata, a uz veliku neodlučnost žiri se odlučio za jednu plesnu skupinu

Deset polufinalista dobilo je priliku da se u popularnom talent showu iskažu u najboljem svjetlu. Voditelji Igor Mešin i Rene Bitorajac na samom početku predstavili su radnju na 'više nivoa' i podsjetili gledatelje da prijenos uživo i iza kulisa mogu gledati na MAXtv-u. Četvrto polufinale otvorio je nastup Kristine Minarik i Tamburaškog orkestra Dora Pejačević, koji su još jednom donijeli izniman spoj rocka i tamburica. Izvedbom rock klasika 'Piece of my heart' koji je proslavila Janis Joplin oduševili su publiku i članove žirija te zaradili i par ruža kao nagradu za dinamičnu izvedbu. 'Odlično izgledaš, razbacala si se i odlično si zvučala. Stvarno si ponijela cijelu stvar', pohvalio je inače suzdržani Dubravko Merlić atraktivnu 23-godišnju frontmenicu Kristinu.

Sljedeći natjecatelj Ernest Cepić, kao i njegovi prethodnici držao se svoje prokušane formule te je odglumio dio monologa iz komedije 'Matijaš Grabancijaš dijak' Tituša Brezovačkog. Ovoga puta Enis Bešlagić nije bio toliko blagonaklon talentiranom automehaničaru, već mu je zamjerio ponavljanje točke, ali i dobronamjerno ponovno sugerirao da proba upisati Akademiju dramske umjetnosti te da uz glumačke napore svejedno ostane vjeran sebi.

Zatim je uslijedio nastup kluba D'N'F, splitskog plesnog osmerca, podmladka prošlogodišnje plesne senzacije Unit – X. Izveli su dinamitni hip-hop i breakdance za koji su članovi žirija jednoglasno zaključili da je genijalno koreografiran i prikladan za njihovu dob. Članovi ove skupine imaju između 10 i 15 godina, a čini se da su se odlično zabavljali jer je nastup odisao lakoćom na obostrani užitak natjecatelja i publike.

67-godišnji samouki glazbenik Marijan Augustić glazbom se bavi punih pedeset godina, a ovoga puta je bez gitare, samo uz pomoć šarma i melankolično šansonijerskog pristupa, otpjevao zimzeleni hit 'Vino i gitare' od Gabi Novak. Sve je raznježio elegantnim i klasičnim nastupom, ali i pomalo uspavao. Za dodatno razdrmavanje i buđenje pobrinula se zadarska plesna skupina Beat Street. Baš kao i na audiciji, voditelj Alberto Mikulić, ujedno i jedini muški član skupine, za nastup u polufinalu osmislio je street dance, funky koreografiju koja je i ovoga puta bila savršeno uvježbana, ali nažalost nije odisala razoružavajućom energijom njihova prvog nastupa u Supertalentu.

Sestre Anja i Pavla Grabar iz Zagreba odlučile su se za pjesmu iz animiranog filma 'Princ od Egipta' te za prikladnu, romantično bajkovitu kostimiranu koreografiju. I dok se 20-godišnja Anja odlično snašla u novim koracima, njena 9-godišnja sestrica spotaknula se na stepenicama i skoro upropastila njihovu skladnu točku. Međutim, do kraja su se uspjele uravnotežiti. 'Simpatično, ali nije bio odmak od audicije. Ni večeras nije to bilo vokalno najsretnije rješenje, emocije su vaš glavni adut', bila je presuda žirija.

'Čovjek s tisuću lica' Romano Dautanac predstavio se još jednom komično pantomimičarskom točkom.
Bio je član putujuće skupine Škripzikl, studirao je filozofiju, a radio je i kao ulični svirač. Inspiraciju za svoje točke pronalazi u nijemim filmovima. 'Poseban lik koji širi vedrinu', komplimentirao je mladog izvođača Merla.
Uz puno truda i puno treninga zagrebački plesni klub Modus uvježbao je još jednu kompleksnu 'showdance' priču. Uz niz akrobacija na obradu pjesme 'Seven Nation Army' plesačice su oduševile publiku. Međutim, žiri je bio malo kritičniji te su ustanovili da ambiciozna zamisao nije do kraja sprovedena u djelo.
U misiji da s harmonikom mogu 'učini čuda' te da promijeni 'učestalu predrasudu da je to seljački instrument', uz potporu hip hop plesača nastupio je 21-godišnji Aleksandar Olujić. Svira harmoniku od svoje sedme godine, a na njegovu repertoaru su house i r&b obrade. Simpatični riječki konobar publiku je digao na noge, ali žiri nije uspio impresionirati. Glavna zamjerka bila je neinventivnost točke koja je previše nalikovala na njegov prvi nastup na audiciji.

Angelica Zacchina, Talijanka porijeklom iz Hrvatske, nije odustala od Michaela Jacksona te je ovoga puta otpjevala njegovu 'You Make Me Feel'. Ova 16– godišnjakinja već ima iskustvo javnih nastupa jer pjeva i pleše u mjuziklu, a u polufinalu je dodatno poradila na plesnoj koreografiji. Dobila je jednoglasne pohvale žirija za još jednu uspješnu imitaciju svog glazbenog idola.

Unatoč mlakoj reakciji žirija, pobjednikom večeri, prema glasovima publike, proglašen je Aleksandar Olujić. Po njihovim glasovima drugoplasirana je bila plesna skupina D'N'F dok su trećeplasirani Kristina i Tamburaški orkestar Dora Pejačević.

Iako se žiri dugo premišljao oko konačne odluke te su napomenuli da nisu odabrali jednoglasno, zaključili su da u finale, uz Olujića i njegovu harmoniku, ipak idu mladi plesači iz grupe D'N'F.