BURNE REAKCIJE

Trebaju li roditelji ljubiti djecu u usta ili u tome nema ništa loše: Evo što o tome misle psiholozi

  • Autor: Elma Katana
  • Zadnja izmjena 01.07.2019 13:43
  • Objavljeno 01.07.2019 u 12:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

David Beckham, proslavljeni nogometaš i suprug bivše spajsice, a danas uspješne dizajnerice Victorije Beckham, s kojom ima tri sina i kćer, ponovno je izazvao lavinu komentara objavivši fotografiju na kojoj je sedmogodišnju kćerkicu Harper poljubio u usta. Mišljenja psihologa također su podijeljena kad se radi o ovom pitanju, a što misli o tome, otkrila je za tportal psihologinja Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

Dakako, nakon što je objavljena fotografija s utakmice društvene mreže su se užarile od komentara, a mnogi su bili vrlo oštri pri osudi nekadašnjeg reprezentativca Engleske.

'Bolesno', 'Poremećeno', 'Čudno', 'Izgleda jednostavno pogrešno', pljuštale su osude nakon što je David objavio fotografiju s Harper.

Inače, slavni Beckham u svojim intervjuima ističe kako mu je obitelj uvijek na prvom mjestu, a budući da je Harper najmlađa u obitelji, slatka djevojčica je miljenica svojih roditelja i starije braće, Romea, Brooklyna i Cruza.

Inače, ovo nije prvi put da je Bechkam prozvan zbog ljubljenja kćerkice, a to je napravila i mama Victoria Beckham, što je također podijelilo javnost.

Kritikama na račun Victorije pridružila se tada i dr. Charlotte Reznick te je mišljenja kako dijete ne bismo trebali nikad poljubiti u usta, osobito ako se radi o djeci starijoj od četiri ili pet godina, jer se time šalju zbunjujuće poruke.

David Beckham je pak ranije objasnio kako ne vidi ništa loše u tome.

'Svoju djecu volim i odgajam uz puno emocija. Jako smo povezani, a tako sam i ja odgojen', objasnio je prozvani Beckham u ranijem intervjuu nakon što su obavljene fotografije s Harper.

  • +2

David Beckham i kći Harper Seven

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ni roditelji ni psiholozi nisu jednoglasni kad se radi o ovoj temi i mišljenja su vrlo oprečna. Potražili smo ga i od psihologinje Mie Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

'Ljubljenje djece u usta postaje trend među mladim slavnim majkama. Postoje određene razlike u kulturi, pa je u nekim zemljama više uobičajeno ljubiti djecu u usta, a u nekima manje. Iako roditelji u najvećem broju slučajeva u tom poljupcu ne vide ništa seksualno, ljubljenje djeteta u usta može narušiti njegov osjećaj granica osobne intime', smatra psihologinja.

  • +6
  • +3

Harper Beckham

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Psihologinja dodaje i kako djeca mogu pokušati ljubiti na takav način i druge osobe.

'Dijete može pokušati ljubiti u usta drugu djecu ili odrasle osobe prema kojima osjeti ljubav i naklonost, npr. učitelje i odgajatelje. Teško je malom djetetu objasniti da je s nekim to primjereno, a s nekim ne, pogotovo da je primjereno do određene dobi, a kasnije ne. Razmislimo, roditelji uglavnom u usta ljube malu djecu, a ne adolescente - kako odrediti granicu kada to prestaje i objasniti ju djetetu? Takvi poljupci s drugim odraslim osobama posebno su neprimjereni, a netko može i zloupotrijebiti djetetovu otvorenost po pitanju vlastitog tijela i intimnosti. Postoje brojni načini na koje iskazati djeci ljubav, pažnju i naklonost, osim ljubljenja u usta, stoga ne vidim razlog da bi roditelji to činili. Važno je naučiti dijete granicama bez zbunjenosti i konfuzije, što ćemo izbjegavanjem ljubljenja u usta svakako uspješnije postići', rekla je Roje, dodajući kako nema ništa loše u tome ako se mama i tata ljube dok god je to pusa, a ne seksualizirani poljubac pred djetetom.

'Ako roditelji ipak prakticiraju ljubljenje malog djeteta u usta, teško je odrediti točnu dob kada prestati. Bolje se voditi ponašanjem djeteta, npr. ako dijete počne odbijati poljupce u usta, kad se počne skrivati dok se presvlači i kupa, odnosno poštivati potrebu djeteta za čuvanjem intime. Muškarac koji ljubi djevojčicu u usta vjerojatno će izazvati burnije reakcije od žene zbog uvjerenja i normi društva. No za dijete poljubac i dodir roditelja nije seksualiziran ako ga roditelj ne čini takvim, bez obzira na spol. Isto tako važno je znati da i žene mogu seksualno zlostavljati djecu iako to češće čine muškarci. Dakle spol roditelja nije presudan kod male djece', objašnjava psihologinja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!