SIGURNO NE ZNATE

Treba li nakon bolesti svaki put mijenjati četkicu?

10.03.2014 u 13:28

Bionic
Reading

Svatko zna da redovito pranje zubi osigurava barem polovicu njihova zdravlja, a ne smije se zanemariti niti važnost redovitog mijenjanja četkica. No znači li to da četkicu treba promijeniti svaki put kada se razbolimo?

Charles Gerba, profesor mikrobiologije i ekoloških znanosti na Sveučilištu u Arizoni, odlučio je raskrinkati ovaj mit i dati odgovor na ovo pitanje. 'Ne morate baciti četkicu za zube u smeće samo zato što ste bili bolesni. Bez obzira jeste li bili samo prehlađeni, ili ste imali pravu prehladu i upalu grla, zube možete nastaviti prati istom četkicom i nakon što ozdravite', kaže profesor Gerba.

Mogu li mikrobi živjeti na četkici za zube? Naravno da mogu, a preživjeti mogu od nekoliko sati do nekoliko dana. Vlažna okolina koja nastaje nakon ispiranja četkice vodom vrlo je pogodna za patogene bakterije, prenosi Huffington Post

No dokle god se na četkici nalaze vaše vlastite klice, ne morate se brinuti. 'Nećete se ponovno razboljeti ako koristite istu četkicu za zube nakon što ste ozdravili. Naime, razlog tomu je činjenica da je vaš organizam razvio antitijela tijekom trajanja bolesti, tako da ono što je ostalo na četkici će se izbrisati pri ulasku u vaš imunološki sustav. No ako dijelite svoju četkicu za zube s nekim drugim, postoji velika vjerojatnost da će se druga osoba razboljeti', objašnjava profesor Gerba.

S obzirom na rečeno, jasno je kako dijeljenje četkice za zube s drugima doista nije dobra ideja, bez obzira koliko ste bliski.