STRANCI SAVJETUJU

Top deset hrvatskih jela koje svatko treba probati

26.06.2014 u 09:22

Bionic
Reading

Približavanjem srca turističke sezone, sve više stranih siteova za putovanja preporučuju Hrvatsku kao zanimljivu destinaciju, Dubrovnik je među top deset gradova po znamenitostima, a nije zaobiđena ni zanimljiva gastronomija Lijepe Naše. Autorica Rachelle Lucas s thetravelbite.com, izdvojila je top deset namirnica koje turisti trebaju kušati u Hrvatskoj

Na popisu su se našla neka tradicionalna jela i pića, ali i neka specifična za određene krajeve poput kolača breskvica koji ju je oduševio. Evo što je Rachelle otkrila i u kojoj je hrani uživala.

Paški sir
Pag je otok u Hrvatskoj, koja izgleda poput površine Mjeseca okruženog netaknutim plavetnilom oceana. Pag je povijesno poznat po izradi morske soli, a kao nusprodukt, nastaje i prilično dobar sir. Naime, vjetar raznosi morsku pjenu po okolnom grmlju i travi, diljem otoka, a na lišću ostaje sol. Nakon toga ovce jedu lišće na kojem je sol, zbog čega im je mlijeko puno okusa i pogodno za sir.

Čini se kako svaki restoran s ponosom nudi Paški sir.  Zanimljivo je kako je potrebno mlijeko šest ovaca da se napravi jedan kolut paškog sira. Zbog toga je taj sir prava delicija.

Rižoto
Hrvatska kuhinja jako je slična talijanskoj, što ima smisla jer su dvije obale istog mora. Stoga je rižoto od morskih plodova još jedna delicija koju morate probati, a čak je popularniji od tjestenine. Možete tako kušati crni rižoto, rižoto od morskih plodova, čak i rižoto od paškog sira.


Morski plodovi
Školjke poput dagnje, oštrige, kunjke, kamenice. Možete ih naručiti sirove, skuhane ili kao miks u rižotu. Ako naručite ribu, budite spremni da na to ćete je dobiti posluženu cijelu na tanjuru.

Kandirane naranče
Toliko su ukusne da izazivaju ovisnost. U Dubrovniku se služe svugdje, od zalogajnica do barova, preko restorana brze hrane. Tijekom kušanja vina, čini se da svi vinari imaju spremnu zdjelicu kandiranih naranači na stolu, ali pripazite, nemoguće je pojesti samo jednu.

Paprenjaci i breskvice
Hrvatska je poznata po dvijema vrstama kolača, piše thetravelbite.co. The Croatian Pepper Cookie ili paprenjaci, prhki kolači bogati cimetom, paprom, klinčićima, muškatnim oraščićem. Za one koji vole nešto slađe, tu je kolač breskvice, koje su naziv dobile upravo po izgledu. Naime, nalikuju na male breskve.

Cappuccino
U Hrvatskoj ćete svakako dobiti svoju dozu kofeina. A oni to rade sa stilom.

Zagorski štrukli
Tradicionalno jelo zagorski domaći štrukli, izrađeni od tjestenine kremastog sira i vrhnja. Nešto poput lazanja bez umaka od rajčice.

Prošek
Dalmatinsko desertno vino, prošek, koje trenutno uzburkava strasti u EU. Talijani, naime, nisu presretni imenom jer podsjeća na Prosecco. No ustvari, nisu ni malo slični. Prošek je tamniji i slađi, a Prosecco svjetliji i pjenušaviji.

Maraska liker s trešnjama, hrvatska vina
Maraska je stara autohtona sorta višnje najviše rasprostranjena u Dalmaciji, a od nje se u Zadru radi poznati liker Maraska. Služi se kao piće iza večere ili pak aperitiv, a odlično ide uz sladoled. Autorica članka također navodi da treba kušati hrvatska vina, posebno ona iz Zadra, koja su joj se svidjela. Zabavan i lijep grad, navodi ona.

Maslinovo ulje i morska sol
Posljednja preporuka 'hrane' koju svakako treba ponijeti i kući kao svojevrsni gastro suvenir su i maslinovo ulje i morska sol. Maslinovo ulje je kremasto i glatko, a osim njega, u Hrvatskoj se proizvodi i najbolja morska sol, koju je, kako kaže, ikada kušala. U vrećicu suvenira dodajte kandirane naranče i bocu vina i imate čime počastiti prijatelje kada dođete.