PUTOVNICA U DŽEPU

Tko je udomio Gerarda Depardieua?

20.12.2012 u 20:57

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je u četvrtak rusku putovnicu francuskom glumcu Gerardu Depardieuu rekavši da će 63-godišnjem slavnom glumcu, koji je u polemici sa socijalističkom francuskom vladom zbog novih poreza, iskazati dobrodošlicu

Odgovarajući na jedno pitanje tijekom njegove godišnje konferencije za novinare koju je prenosila televizija, Putin se upleo u spor oko povećanja francuskih poreza ishvalivši Depardieua i ponudivši mu rusko državljanstvo. 'Ako Gerard želi dozvolu boravka ili rusku putovnicu, smatrajmo da je to pitanje riješeno, i to riješeno pozitivno', rekao je Putin.

Povrijeđen izjavom francuskoga premijera Jean-Marca Ayraulta, koji je njegovo preseljenje u Belgiju zbog nižih poreza nazvao kukavičlukom, Depardieu je u nedjelju izjavio kako namjerava vratiti francusku, a uzeti belgijsku putovnicu. Francuski dnevni list Le Monde u utorak je izvijestio da je Depardieu bliskim prijateljima rekao da razmatra tri opcije da izbjegne novi francuski porezni režim; da se preseli u Belgiju gdje posjeduje kuću, preseli u Crnu Goru gdje ima poslovno ulaganje ili izbjegne u Rusiju. 'Putin mi je već poslao putovnicu', rekao je glumac u šali, prenio je Le Monde.

Putin je o sporu Depardieua s vladom rekao da misli da je to rezultat 'nesporazuma'.

Depardieu je posljednji u nizu bogatih Francuza koji su najavili preseljenje u Belgiju zbog tzv. poreza na bogatstvo, odnosno povećanog oporezivanja osoba s imovinom većom od 1,3 milijuna eura u Francuskoj. Socijalistički francuski predsjednik Francois Hollande unatoč tome namjerava uvesti superporez od 75 posto na prihode veće od milijun eura.

Depardieu je dobro poznat u Rusiji gdje se pojavio u mnogim reklamnim kampanjama, a 2012. bio je među nekoliko poznatih osoba sa Zapada pozvanih na proslavu rođendana Ramzana Kadirova, čečenskog čelnika kojega podržava Kremlj.

Prošle je godine u Rusiji radio i na filmu o životu ekscentričnog ruskog svećenika Grigorija Rasputina.