NEOČEKIVAN ISHOD

Tko je kriv za globalni trend uklanjanja stidnih dlačica?

08.07.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Iako se za ovo ne dodjeljuje Emmy, dermatolozi tvrde kako su Carrie Bradshaw i prijateljice potaknule globalni trend uklanjanja stidnih dlačica, pa su nakon milijuna godina stidne uši pred izumiranjem

'Seks i grad' izoštrio je ženski osjećaj za modu i proslavio jedan stil života, no popularna je serija imala još jedan neočekivani ishod – pomogla je svijet osloboditi od stidnih ušiju, piše Daily Mail.


Zdravstvena statistika bilježi velik pad broja slučajeva stidnih ušiju u posljednjih nekoliko godina pa se to tumači rastom popularnosti brazilske depilacije.

Liječnici iz Britanske udruge dermatologa (BAD) vjeruju da se pad pojave ušiju može povezati s emitiranjem epizode 'Seksa i grada' 2000. koja je potaknula trend depilacije. Epizoda je prikazivala glavne junakinje - Carrie, Mirandu, Charlottu i Samanthu – kako se odlučuju na potpunu depilaciju voskom.

Stidne uši evoluirale su od svojih predaka, ušiju gorile, prije 3,3 milijuna godina i prilagodile se životu u područjima na ljudskom tijelu sa sličnim gustoćom dlaka poput gorile.

Nažalost, to je bila skupa pogreška cijele jedne vrste, jer 3,3 milijuna godina kasnije uspjeh serije 'Seks i grad' dovela do uklanjanja njihovog staništa.

Britanska je studija pokazala četverostruko povećanje pojavnosti stidnih ušiju, s 0,8 posto 1954. na 3,2 posto u 1964, što je vjerojatno bio rezultat povećanih seksualnih sloboda. Međutim, od 1997. do 2003. stopa se smanjila s 0,41 posto na 0,17 posto. Slično su utvrdili i zdravstveni stručnjaci u Australiji.


Glavna dermatološka klinika u Sydneyju kod žena više ne liječi stidne uši od 2008, dok su slučajevi kod muškaraca pali za 80 posto u odnosu na 100 posto prije desetak godina. Nije riječ o smanjenju seksualnih aktivnosti, jer je porastao broj drugih spolno prenosivih bolesti. Dr. Kun Chen Sen, jedan od autora studije, kaže kako je uklanjanje stidnih dlaka poznato već tisućama godina, u brojnim kulturama cijeloga svijeta, uključujući i drevne Egipćane.

'Međutim, sve do nedavno stidne su uši uspijevale prebroditi kulturološke promjene stavova prema dlačicama. Na djelu smo vidjeli zakon neželjenih posljedica, a popularizacija uklanjanja dlačica koju je potaknula Carrie Bradshaw i ekipa pridonijeli su oslobađanju čovječanstva od štetočine koji je napadao ljude milijunima godina. Nažalost, za to ne postoji Emmy.'