ZNAŠ LI...

Tko je bila sveta Filomena?

18.01.2010 u 07:25

Bionic
Reading

Sveta Filomena postala je mučenica već s trinaest godina

Filomena je grčka princeza iz 3. stoljeća. Njezini roditelji, koji su bili članovi grčke kraljevske kuće, dugo vremena nisu mogli imati djecu. Molili su se poganskim bogovima da dobiju dijete. Kraljevski liječnik Publije poručio im je da se mole kršćanskom Bogu i da će im se tako ispuniti želja. Tako se i dogodilo, te su prešli na kršćanstvo.

Uskoro im se rodila djevojčica koju su nazvali Filomena. Odgojili su je u kršćanskom duhu. Kada je imala 13 godina, rimski car Dioklecijan pozvao je njezine roditelje u Rim jer je želio pripojiti Rimskom Carstvu njihov polis. Dioklecijan se zaljubio u Filomenu zbog njezine ljepote i lijepog ponašanja i želio je oženiti je, nudeći njezinim roditeljima veliko bogatstvo i slobodu njihove države ako pristanu.

Pristali su, ali Filomena je odbila jer se prije toga zavjetovala na djevičanstvo Isusu Kristu. Usprkos učestalim nagovaranjima, Filomena nije promijenila mišljenje, poslana je u tamnicu, gdje je čekala pogubljenje. Tamo joj se ukazala Djevica Marija i poručila joj da izdrži patnje jer je čeka vječni život.

Nakon više od mjesec dana u tamnici, pokušali su je pogubiti, ali im je tek nakon nekoliko pokušaja to i uspjelo jer su se događala čuda koja su sprečavala njezino pogubljenje.

Spomendan svete Filomene je 13. kolovoza.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!