SKUPA VATRA

Tesla S izgorio na cesti, dionice tvrtke se strmoglavile!

03.10.2013 u 11:48

Bionic
Reading

Vatrogasci iz Seattlea imali su u utorak uobičajenu intervenciju na državnoj cesti 167. Na vrijeme su stigli i ugasili zapaljeno vozilo, a nitko od putnika nije stradao. Reklo bi se, rutinska intervencija. Osim što je vijest da su se zapalile baterije Tesle S uzrokovala značajan pad dionica tvrtke!

Naime, Tesla S nedavno je na testiranju dobio najvišu ocjenu za sigurnost ikad dodijeljenu: 5,4 od mogućih 5! Dobro vidite, ocjena je izvan tablice jer je Tesla, uglavnom zbog činjenice da nema masivni motor ispred putnika i nema zapaljivo gorivo, zbilja sigurniji od bilo kojeg drugog auta.

No onda se jedan model S zapalio na cesti. Vozač tvrdi da je tijekom vožnje udario u nešto i odmah osjetio da auto gubi snagu. Krenuo je na izlaz s državne ceste kad je u prednjem dijelu buknula vatra. Nazvao je vatrogasce i gledao kako mu auto gori.

Dosad se mislilo da se Tesla ne može zapaliti, a prvi izgoreni uzrokovao je ozbiljan pad dionica. U izvještaju vatrogasaca lijepo je opisana intervencija. Morali su odrezati dio prednjeg kraja auta kako bi došli do baterija u plamenu, no kad su ih zalili vodom vatra je buknula još jače. Ugasili su je na kraju kemijskom smjesom, ali tek nakon što su probušili baterije i ugasili plamen iznutra! Dosta nezgodno.

Baterije u Tesli su inače litij-ionske, slične baterijama u laptopima, samo sa 85 KWh. Ne bi se trebale zapaliti same od sebe. Iako se i u policijskom i u vatrogasnom izvješću naglašava kako je do zapaljenja došlo 'zbog udarca u objekt na cesti', a ne zbog greške na baterijama, dionice Tesle završile su utorak na 180,95 dolara, 12,05 manje nego istog jutra… Tijekom 2011., (posljednje za koju postoje podaci) u SAD-u se u prometu zapalilo 187,500 različitih vozila, ali sigurni smo da nijedan požar nije bio ovako skup!