ŽIVJELE ŠTIKLE!

Tenisice opasnije za zdravlje od visokih peta

05.01.2010 u 14:30

Bionic
Reading

Ljubiteljice visokih peta napokon mogu odahnuti. Nakon što su ih godinama uvjeravali da su najpogubnija obuća za zdravlje, sada se pokazalo da su tenisice još štetnije

Istraživanje provedeno na jednom sveučilištu u Sjedinjenim Državama pokazalo je da tenisice predstavljaju puno veće opterećenje za zglobove nego što je to slučaj s visokim petama. Iako se  reklamiraju kao obuća koja stopala štiti od udaraca o tvrdo tlo, one zapravo te udarce preusmjeravaju u zglob, koljeno i kukove, što dugoročno može ozbiljno naštetiti zdravlju.

Studija u kojoj je sudjelovalo 68 trkača, od kojih nijedan nikada nije imao nikakvu ozljedu, pokazala je da nošenje tenisica povećava opterećenje kukova za 54 posto, a koljena za 36 posto. Utvrđeno je i da je opterećenje zglobova znatno veće od onog koje uzrokuje nošenje visokih peta.

Voditelj istraživanja dr. Casey Kerrigan sa Sveučilišta u Virginiji istaknuo je da je dodatno opterećenje zglobova uzrokovano dizajnom obuće, odnosno povišenim petama i ulošcima u predjelu rista koji su uobičajeni u modernim tenisicama.