BRITANSKA PREPORUKA

Telegraph: Ovo je najbolja gastro ponuda u Hrvatskoj

18.01.2015 u 11:18

Bionic
Reading

Degustacija domaćih vina, lov na tartufe, tečajevi spravljanja tradicionalnih hrvatskih jela koji, između ostalog, uključuju destinacije poput Istre, Dubrovnika i Šibenika, našli su se na listi britanskog Telegrapha u sklopu preporuka za gastronomsko-enološki odmor u Hrvatskoj

1. Tečaj kuhanja u Šibeniku

Nagrađivani restoran Pelegrini, nasuprot šibenske katedrale iz 15. stoljeća, smatra se jednim od najboljih u Dalmaciji, a Secret Dalmatia pomoći će vam organizirati tečaj kuhanja upravo u tom priznatom restoranu. Ako se odlučite za mali tečaj kuhanja u šibenskom restoranu Pelegrini, tamo će vas dočekati Rudolf Stefana - vlasnik Pelegrini restorana i glavni kuhar, koji će vas odvesti u kupovinu svježih namirnica na šibensku tržnicu, a nakon kupnje pokazat će vam kako se rade neka od omiljenih jela ovog kuhara, kao što su pappardelle tjestenina s crnim tartufima, pršutom i bosiljkom ili monkfish s rajčicom, tikvicama i paprikom, poslužen s palentom. U 2015. Secret Dalmatia će također ponuditi Foodie Stay program, koji vam pruža mogućnost boravka kod lokalnih obitelji i zajedničkog kuhanja, kao i mnogobrojne avanture za gurmane koje se sastoje od kombiniranja planinarskih i biciklističkih aktivnosti s tečajevima kuhanja na otvorenom, uz neizostavnu degustaciju vina.

2. Kreativno kulinarstvo i sommelierstvo u Istri

Smještena u ruralnom istarskom krajoliku bogatom vinogradima i maslinicima, Villa Meneghetti je impozantna kamena građevina koja datira s početka 20. stoljeća. Spomenuta vila danas je hotel, restoran i vinarija, a njezini bogati vinski podrumi su svakoga dana otvoreni za posjetitelje i ljubitelje dobre kapljice. Osim uživanja u degustaciji domaćih vina, Vila Meneghetti nudi i organizirani tečaj kreativnog kulinarstva i sommelierstva ako to želite. Na tečaju vas očekuje izbor jela koja ćete naučiti pripravljati ovisno o godišnjem dobu u kojem se nalazite, odnosno dostupnosti potrebnih, svježih namirnica. Goste Vile Meneghetti očekuje smještaj u prostranim sobama i apartmanima, koji ne odskaču od originalnog, tradicionalnog dizajna. Sadržaj vile također uključuje unutarnje i vanjske bazene uz gurmanski restoran. Vila Meneghetti član je Relais & Chateaux lanca, a možete je pronaći kod Bala, udaljenu 12 kilometara od pulske zračne luke.


3. Degustiranje vina u neposrednoj blizini Dubrovnika

Dubrovački sommelier Mario Šehić organizira jednodnevne vinske ture izvan Dubrovnika, uz neizostavni gurmanski ručak. Klasična tura u Šehićevoj režiji vodi vas na mjesta udaljena sat vremena od Dubrovnika, bogata vinogradima koji se protežu sve do poluotoka Pelješca. Riječ je o vinogradima čiji plodovi daju neka od najpoznatijih domaćih crvenih vina, od kojih je svakako najcjenjeniji 'baršunasti' Dingač. U sklopu ture zainteresirani će posjetiti tri različite vinarije, upoznati njihove vlasnike te na taj način vidjeti i čuti kako se priprema domaće vino, u sklopu čega će polaznici ture također naučiti pravilno degustirati domaća vina, koja uključuju crveni Plavac mali, bijeli Pošip, Grk, Malvaziju ili Maraštinu. Svim polaznicima ove jedinstvene ture također će biti omogućen dvosatni obilazak Stona, gradića koji je poznat po svojim zidinama i restoranima koji poslužuju najpoznatiji stonski specijalitet - svježe kamenice.

4. Lov na tartufe u Istri

Najveći tartuf težine 1,31 kilogram pronađen je 1999. godine u blizini Buja u Istri, a Istra je najpoznatija upravo po njima. Domaći specijalitet poput tjestenine s tartufima, jedan je od onih zbog kojih su, primjerice, talijanski gurmani spremni doći upravo u Istru. U selu Paladini, u blizini Buzeta, obitelj Karlić organizira trosatnu turu 'lova na tartufe' koja, između ostalog, uključuje upoznavanje posjetitelja s poviješću ove posebne vrste gljive i afrodizijaka. Kako se priprema kajgana s tartufima i kako se degustiraju uz probrane sireve, kobasice i maslinovo ulje i kapljicu domaćih lokalnih vina, poput bijele Malvazije i Terana, samo su dio sadržaja ove jedinstvene gurmanske ture. U lovu na tartufe pomoći će vam posebno dresirani psi, koji će vas voditi po krajoliku hrastove šume u blizini obiteljskog doma Karlićevih.

5. Vinski obilazak obale i otoka
Hrvatska vina nisu naširoko poznata u inozemstvu, dok se u velikoj mjeri konzumiraju na domaćem tržištu. Nakon desetogodišnjeg zatišja, Arblaster & Clarke je ponovno uveo Hrvatsku u svoju ponudu vinskih destinacija. Njihova vinska turneja po Hrvatskoj počinje u Dubrovniku, a zatim se odlazi ravno na obalu Splita, gdje će polaznici vinske ture posjetiti podrume u obližnjim selima u okolici Kaštela. Prilikom odlaska na otoke, na turi je zabilježen posjet Hvaru u kojem će ljubitelji vina moći uživati u vrhunskim crvenim vinima, kao što je Plavac mali, a zatim se vinska turneja nastavlja na Korčuli gdje vas očekuju izvrsna domaća bijela vina poput Pošipa ili Grka. S Korčule se zatim odlazi na poluotok Pelješac, poznat po Dingač vinogradima, te se svi polaznici vraćaju u Dubrovnik kao početnu točku na ovoj domaćoj vinskoj turneji.