SLASNI RECEPT

Tart s jabukama i orasima

05.02.2013 u 08:56

Bionic
Reading

Slasni tart s jabukama i orasima savršen je desert za hladne zimske dane

Potrebni sastojci:

60 ml calvadosa ili neke druge jabukovače
6 žlica smeđeg šećera
Pola žličice cimeta u prahu
6 jabuka granny smith, očišćenih, oguljenih i narezanih na četvrtine
120 g oraha
Tučeno slatko vrhnje, za posluživanje

Priprema: 45 minuta
Pečenje: 45-65 minuta

Priprema:

Tijesto: Napravite prhko tijesto za tart prema ovim uputama i pustite da se hladi najmanje 30 minuta.

Tijesto stavite u kalup za pečenje tarta promjera 28 cm, s pomičnim dnom i pecite bez nadjeva.

Pustite da se malo ohladi dok pripremate nadjev.



Nadjev:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

U loncu pomiješajte calvados, šećer, mahunu vanilije (zajedno sa sjemenkama koje ste sastrugali) i cimet pa pirjajte na umjerenoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.

Dodajte jabuke, pa uz često miješanje, pustite da sve lagano ključa 5-10 minuta dok jabuke malo ne omekšaju. Umiješajte orahe.

Dekorativno složite jabuke i orahe na ispečeno tijesto. Uklonite mahunu vanilije iz sirupa i zatim ga prelijte preko jabuka.

Pecite još 30-40 minuta dok jabuke ne postanu blijedo zlatne i mekana.

Poslužite toplo ili ohlađeno na sobnoj temperaturi, uz malo tučenog vrhnja.

Recept je preuzet iz knjige 'Pite i tartovi', u izdanju Lumen izdavaštva.