MIRIŠE NA MUŠKO

Svježi muški mirisi za proljetne dane

06.04.2010 u 07:18

Bionic
Reading

Miriše li vaš muškarac na svježe citruse, aromatične začine, muževni vetiver, cedrovinu i mošus? Baš i ne? To je lako promijeniti

Po uzoru na svoje 'kolegice', parfeme za žene, svaki uspješniji muški miris dolaskom proljeća dobije svoju svježiju varijantu. Čak i ako niste parfemski znalac, lako ćete ih prepoznati po kvalifikacijama u nazivu, oni su fraîche, aqua, l'eau ili sport. Jedinstvena parfemska piramida, s neodoljivim citrusima u gornjoj noti, intenzivnim začinima u srednjoj i muževnom bazom s mošusnim, mahovinastim ili drvenastim notama, sve je češće obogaćena i 'morsko-vodenastim' notama koje prizivaju miris mora na koži ili 'kristalnu svježinu zraka nakon ljetne kiše'.

Justin Timberlake za Givenchy

Kako bi muškarci (i žene koje im kupuju mirise) lakše odabrali primjerenu olfaktivnu kreaciju, zaštitna lica sve su rjeđe anonimni manekeni, a sve češće glumci, pjevači i sportaši. Takav 'mirisni angažman' potvrda je njihova neprikosnovenog celebrity statusa.

Kada je Guccijeva 'alfa i omega', umjetnička direktorica Frida Giannini prije dvije godine pripremala svoj prvi muški miris, Gucci by Gucci pour Homme, za njegovo zaštitno lice odabrala je tada perspektivnog američkog glumca Jamesa Franca, koji je šire bio poznat tek kao negativac iz Spidermana. 'James je istodobno izrazito muževan i vrlo osjetljiv, ali na prirodan, neposredan način. Naravno, pomaže i to što je jako zgodan, ali privlačna mi je njegova tajanstvenost i slojevitost karaktera', izjavila je povodom nedavnog lansiranja 'sportske' verzije svoga mirisa. Glumac kojem su tepali 'James Dean 21. stoljeća', u međuvremenu je i glumio američkog diva u biografskom filmu, imao je zapažen nastup u oskarovskom 'Milku', a uskoro ćemo ga moći gledati i u hvaljenom 'Eat, Pray, Love'.

Avanturistički duh mirisa za prave muškarce Davidoff Adventure već dvije godine vjerno utjelovljuje Ewan McGregor, škotski glumac koji više od glume voli krstariti svojom motorom po prašumama. Njegov originalni miris dostupan je i u nešto svježijoj varijanti kao Davidoff Adventure Eau Fraîche.

Dok su mirisni angažmani glumaca uobičajena praksa, pojave pop zvijezde poput Justina Timberlakea kao zaštitnog lica Givenchyjeva Play ili teniskog asa Rafe Nadala u kampanji Lanvinova L'Homme Sport još uvijek mogu izazvati natprosječno medijsko zanimanje.