TRAJNI PODSJETNIK

Svi su ludi za njima: Jesu li tetovaže tek bezazlen ukras na tijelu ili imaju i zdravstveni rizik?

26.02.2020 u 08:44

Bionic
Reading

Tetoviranje je u posljednje vrijeme postalo uobičajeno. Ostavimo li po strani estetiku, trebali bismo se zapitati je li posrijedi tek bezazlen ukras na tijelu ili podcijenjen zdravstveni rizik

'Za mene je riječ o tjelesnoj ozljedi', smatra njemački dermatolog Christop Liebich i tvrdi da tetoviranje s medicinskog gledišta definitivno ne preporučuje. Kako je rekao, postoji puno razloga za takvu procjenu, a jedan od glavnih su boje za tetoviranje, koje nisu sigurnosno testirane.

'A samo zato jer nešto nije zabranjeno, ne znači istodobno i da je dobro', dodaje Christop Liebich.

Boje se, prilikom tetoviranja, unose ubodima u kožu, a sastojci u boji potom se mogu nakupiti u organima i u limfnim čvorvima, otkrio je Liebich i dodao kako boje mogu uzrokovati alergijsku reakciju, pa čak i anafilaktički šok.

Alergije uzrokovane supstancijama u tinti mogu imati potencijalno kancerogeni, mutageni i reproduktivni toksični učinak. Štoviše, tetoviranje uzrokuje rane koje se, ovisno o sanitarnim uvjetima u salonu, mogu inficirati.

Uz sve to, velike tetovaže mogu prekriti madeže i tako otežati uočavanje promjena na njima, što je važno za rano otkrivanje raka kože.