U DJEČJEM VRTIĆU TRNSKOM

Svečano obilježavanje Nacionalnog dana ambliopije

10.09.2015 u 11:23

Bionic
Reading

Danas, 11. rujna s početkom u 12,00 sati, u Dječjem vrtiću Trnsko (Područni objekt Kajzerica, Žarka Dolinara 11), svečano će se obilježiti Nacionalni dan ambliopije, kojeg organizira Grad Zagreb u suradnji s KB Sveti Duh, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića

Godine 1995., Svjetska zdravstvena organizacija definirala je vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog gubitka vida, pozivajući tako sve zemlje svijeta da do 2020. godine doprinesu lokalno ovoj globalnoj inicijativi.

U rujnu 2011., Grad Zagreb i Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Klinička bolnica 'Sveti Duh' u Zagrebu, pokrenuli su Projekt 'Ambilopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba', najveći svjetski projekt u oftamologijii ovakve vrste, registriran u najvećoj kliničkoj bazi svjetskih istraživanja cilinicaltrials.gov pri U.S. National Institutes of Health.

Dana 30. lipnja ove godine, Klinici za očne bolesti Medicinskog fakulteta 'Josipa Jurja Strossmayera' u Osijeku, Kliničke bolnice 'Sveti Duh', odlukom Ministarstva zdravlja za dječju oftamologiju i strabizam, sa zadaćom primjene i praćenja jedinstvene doktrine i metodologije u prevenciji, dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji bolesti ovog polja medicine.

Testiranje vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji je način za otkrivanje ambliopije uvriježena su javnozdravstvena politika. Ujedno, rano liječenje mabliopije među najisplativijim je postupcima ne samo u oftamologiji, već i u medicini uopće.

Vođeni idejom stvaranja zdravog društva, a opravdanošću prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i svjetske znanstvene zajednice, te da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventibilnog gubitka vida, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, od 1.lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan, te time svrstalo Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenjapreventivne politike očuvanja zdravlja, ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Skrining vida, otkrivanje i liječenje ambliopije stvara zdravijeg pojedinca, a time i društvo napretka, s identitetom prepoznatim u svijetu po razvijenoj svijesti o važnosti zdravlja djece i neupitnim naporima za stvaranje zdravog društva.