DIZAJNERSKE BEBE

Sve više Britanaca na američkim klinikama bira spol djeteta

24.08.2009 u 09:55

Bionic
Reading

U svojoj njujorškoj klinici liječnik Jeffrey Steinberg nudi budućim roditeljima priliku da odaberu spol svog djeteta, a posebno se orijentirao na Britance budući da u Velikoj Britaniji zakonom nije dozvoljeno biranje spola djeteta

Početkom ove godine dr. Steinberg izazvao je kontroverze kada je objavio da će njegova klinika za plodnost omogućiti roditeljima da imaju 'dizajnerske bebe', što znači da će moći birati ne samo spol svojih potomaka, već i boju očiju, kose i kože.

U skladu s američkim zakonima liječnici smiju koristiti genetsku dijagnozu prije implantacije (PGD) kako bi se otkrio spol embrija. To, međutim, nije moguće u Velikoj Britaniji, gdje se ta tehnologija može koristiti samo u slučaju otkrivanja genetskih bolesti.

Stoga kontroverzni Steinberg poziva Britance da dođu u njegovu kliniku i odaberu spol djeteta. Pretpostavlja se da polovica od ukupnog broja embrija u njegovim laboratorijima pripada britanskim parovima, dok će još četiri para testirati sljedećeg mjeseca. 'Britanija je sad puno konzervativnija nego što je bila. Prije su bili inovatori, a sad su im ruke zavezane. S poslovnog stajališta to je odlično, dok je s medicinskog to obična travestija', uvjeren je dr. Steinberg. Cijena procedure biranja spola zajedno s putnim troškovima iznosi oko 170.000 kuna, no usprkos svojoj visokoj cijeni, ta vrsta medicinskog turizma u SAD-u trenutačno cvjeta. Britanske vlasti upozorile su roditelje koji odlaze 'preko bare' na PGD tretmane, najčešće nakon što vide oglas na internetu, da trebaju voditi računa o relevantnim zakonima te da razmisle o moralnim aspektima biranja spola.

Da su Britanci uvelike zainteresirani za dizajnerske bebe, potvrdio je i Genetics and IVF Institute u Virdžiniji koji godišnje obavi oko 400 PGD slučajeva, od čega 15 posto otpada na parove iz inozemstva. Amerikanci su odobrili selekciju spola još 2001. iako su američke 'pro-life' grupe žestoko kritizirale uništavanje embrija koji se smatraju nepoželjnima. Početkom ove godine, 'opsesivnu potragu za savršenim djetetom' kritizirao je i papa.